Volledig scherm
Eikenprocessierupsen in Deventer. © FOTO HISSINK

Vogelwerkgroep De IJsselstreek: zorg voor meer natuurlijke vijanden jeukrups

De eikenprocessierups die dit jaar voor veel overlast zorgt, kan het beste op een natuurlijke manier worden bestreden. Daarvoor pleit Vogelwerkgroep De IJsselstreek bij de gemeenteraad van Deventer.

Volgens de organisatie laten experimenten in andere gemeenten met natuurlijke vijanden van de rups goede resultaten zien. Eikenprocessierupsen zorgen voor veel overlast vanwege de haartjes. Die kunnen jeuk veroorzaken en irritaties aan huid, ogen en luchtwegen. 

De gemeente Deventer maakte eerder bekend dat de gemeente de grote hoeveelheid rupsen niet aan kan. De rupsen worden in de zomermaanden bestreden door ze weg te zuigen. In de maanden ervoor zijn bomen waarvan verwacht werd dat de rups daar aanwezig zou zijn, bespoten met een biologisch bacteriepreparaat, dat wordt verneveld op jong blad va de eiken.

Rupsvrij

Bomen rupsvrij maken met een stofzuiger wordt door de Vogelwerkgroep De IJsselstreek ‘een heilloze weg’ genoemd. De gemeente zou volgens de vogelwerkgroep beter kunnen investeren in natuurlijke vijanden.  Als het aan de werkgroep ligt, zorgt de gemeente ervoor dat er meer nestkasten komen te hangen voor rupsetende vogels als de koolmees en de boomklever. ‘Een koolmezenjong eet in twee weken tijd zo’n 800 rupsen, en dat bij nestjes van 8 tot 22 jongen. Dat tikt aan!’.

De gemeente Deventer heeft al laten weten te experimenteren met nestkastjes. Ook worden volgens de gemeente proeven gedaan met kruidenmengsels met als doel natuurlijke vijanden aan te trekken.

Een andere maatregel volgens de vogelwerkgroep is het uitzetten van wilde planten en bloemen. Die trekken insecten aan die op hun beurt worden gevolgd door vogels en vleermuizen. Die laatste eten de vlinders van processierupsen. Daarnaast wordt ook geadviseerd later te maaien, of niet.