Volledig scherm
Een minituintje rond een ondergrondse afvalcontainer aan de Melksterstraat. Vooral op plekken waar voorheen veel rotzooi lag, lijkt een proef met minituintjes rond ondergrondse afvalcontainers in Deventer te leiden tot minder dump. © FOTO HISSINK

Voorlopige conclusie: minder dump rond afvalcontainers Voorstad en Rivierenwijk door minituintjes

Vooral op plekken waar voorheen veel rotzooi lag, lijkt een proef met minituintjes rond ondergrondse afvalcontainers in Deventer te leiden tot minder dump. Deventer experimenteerde in juni een maand met kunstmatig groen rond afvalcontainers.

De gedachte is dat mensen door die groene, natuurlijke omgeving onbewust die omgeving schoner houden. Vooral in Voorstad en de Rivierenwijk waren minder bijplaatsingen; zo noemt de gemeente het als mensen hun afval niet in, maar naast afvalcontainers dumpen. Op die plekken was het probleem eerst juist groot. In het Centrum en Voorstad was nauwelijks een effect te zien van de minituintjes, officieel ‘containercoats’ geheten, blijkt uit extern onderzoek. 

Verplaatsing

De indruk was wel dat er in de Rivierenwijk vaker op andere plekken werd gedumpt, zoals de stoep. Deventer vindt het nog te vroeg voor definitieve conclusies en wil meer onderzoek, ook op andere plekken én om te kijken of er door de tuintjes meer dump is op andere plekken. 

De gemeente deed de proef in eerste instanties op een aantal ‘hotspots’ verspreid door de stad: aan de Melksterstraat, Adelboldtstraat, Botlekstraat, Rielerweg, Amerstraat en Radboudlaan. Rond een container daar prijkte een kunstgrasmat met artificieel buxushaagje of groen tapijtje met fleurige kunstbloemen.

Diftar

Deventer was een bijzonder geval: Deventer is diftar-gemeente, waardoor je voor elke afvalzak betaalt. De eerste aanname is nu dat dit geen spelbreker is voor de tuintjes: geld lijkt volgens de onderzoekers niet de belangrijkste reden voor dump.