Volledig scherm
Een overzicht van de door DS Landschapsarchitecten onderzochte potentiële toekomstige woningbouwlocaties in Twello. Volgens het Voorster college zijn nummer 8 en 9 het meest kansrijk. © DS landschapsarchitecten

Voorst kan werk maken van aankoop gronden voor woningbouw in Twello

Om toekomstige woningbouw mogelijk te maken ten noorden van Twello, heeft de gemeenteraad maandagavond ingestemd met het vestigen van voorkeursrecht op percelen van achttien grondeigenaren. Het college mag tot februari 2022 jaarlijks voor maximaal 4 miljoen euro aan grondaankopen doen in de eerder bepaalde zoekgebieden.

Het verlenen van dit mandaat aan het college was tegen het zere been van de oppositie. Voor de fractie van PvdA-GroenLinks was dit reden tegen het raadsvoorstel te stemmen om Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG) op de percelen te vestigen. 

VVD-Liberaal 2000 en Lijst Arend dienden samen met PvdA-GroenLinks een amendement in in een poging het ‘mandaat van 4 miljoen euro’ tegen te houden. De drie fracties kregen hiervoor niet de steun van een raadsmeerderheid. 

Grote belang

In tegenstelling tot PvdA-GroenLinks stemden de mede-indieners van het amendement 'met leedwezen’ in met het raadsvoorstel. Met als argument dat zij het grote belang van het middel WVG inzien. Eigenaren van de betreffende percelen moeten deze bij verkoop als eerste aanbieden aan de gemeente. 

  1. CDA: minister moet ook snelle Berlijntrein via huidige route via Deventer en Hengelo overwegen

    CDA: minister moet ook snelle Berlijn­trein via huidige route via Deventer en Hengelo overwegen

    CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch vraagt minister Cora van Nieuwenhuizen in een motie om gedegen onderzoek te doen naar de route van de snelle Berlijntrein. Die moet vanaf 2025 één tot drie keer per dag gaan rijden tussen Amsterdam en Berlijn. Van Nieuwenhuizen gaf eerder aan dat wordt gekeken naar verschillende mogelijke routes, via de bestaande route via onder meer Apeldoorn, Deventer en Hengelo, maar ook naar een route via Arnhem of via Zwolle.