Volledig scherm
Deze eend overleefde de mishandeling begin mei niet. © Stichting Vogeleiland

Voorstel om vervroegd hekken om Vogeleiland te plaatsen weggestemd

De politiek in Deventer is niet van plan om eerder dan de revitalisering van 2020 hekken om het Vogeleiland te plaatsen. Kitty Schmidt van Deventer Sociaal vroeg hier woensdagavond om, maar kreeg geen meerderheid achter haar voorstel.

De gemeente Deventer heeft eerder een flink bedrag beschikbaar gesteld voor de revitalisering van het veelgeplaagde Vogeleiland. Al langere tijd is sprake van verloedering, vernieling en overlast, maar begin deze maand moesten ook de tamme eenden van het Vogeleiland het ontgelden. Het laatstgenoemde incident was voor Deventer Sociaal, gesteund door VVD, Deventer Belang en DeventerNu, aanleiding om een motie in te dienen. 

Kans

Schmidt wil met het vervroegd plaatsen van hekken niet alleen de vogels beschermen tegen onverlaten, maar ook de stichting Vogeleiland een kans geven om de nodige fondsen te werven voor het behoud van de vogels. Berichten over verloedering, vernieling en zelfs mishandeling maken het de stichting niet gemakkelijker, aldus Schmidt.

Paniekvoetbal

Hoewel er sympathie was voor de motie, wilde de politiek er niet aan. Hoe zit het met het de doorgang naar het station en wie is verantwoordelijk voor het hek? Hoewel wethouder Frits Rorink bevestigt dat sprake is van structurele problemen, voelt hij weinig voor ‘paniekvoetbal’ naar aanleiding van een vervelend incident. Bovendien is het maar de vraag of er heel veel tijdwinst te behalen is door nu de hekken aan te besteden. Hij vertrouwt erop dat extra patrouilles van toezicht en handhaving als ook de aanwezigheid van medewerkers van het groenbedrijf de overlast tegen gaan. 

Schmidt heeft daar weinig fiducie in, maar geeft enigszins teleurgesteld over de stemming aan ‘alleen maar te kunnen hopen dat het niet nog eens voorkomt dat vogels van het Vogeleiland worden mishandeld tot de dood erop volgt.”