Welkom in het Deventer rond de vijftiende eeuw. Je kunt met behulp van gps wandelen op een oude kaart aan de hand van Katharina.
Volledig scherm
PREMIUM
Welkom in het Deventer rond de vijftiende eeuw. Je kunt met behulp van gps wandelen op een oude kaart aan de hand van Katharina. © Screenafdruk Hidden Deventer

Wandel mee met Katharina door het Deventer van 1495 met een app van nu: ervaar hoe de stad ver voorop liep met lezen en drukken van boeken

Katharina Kerstkens was de vrouw van een steenhouwer in Deventer. Leefde in goeden doen in het jaar 1495. Ze kon zelfs lezen en schrijven maar was een gewone vrome leek. Zij leidt mensen in een nieuwe internationale app rond in haar stad op weg naar haar nicht Agnes, die ze in het nabijgelegen zusterhuis een psalmboek cadeau wil doen.

 1. Uniek verbod op Sinterklaas in Deventer: zo kwam het tot stand (en werd het bevochten)
  PREMIUM

  Uniek verbod op Sinter­klaas in Deventer: zo kwam het tot stand (en werd het bevochten)

  Het is exact een eeuw geleden dat Deventer besloot dat Sinterklaas zich niet meer vóór 5 december in de stad mag vertonen. Het feest mocht niet te commercieel worden, was de gedachte. Afgelopen zondag werd die ‘wet’ maar weer eens overtreden. Deventer kent nu een geschiedenis van rijmende burgemeesters, sinterklaas voor de rechter en de mogelijke inzet van een ME-peloton om de goedheiligman van het dak te schieten.
 1. Hoofdverdachte in martelkamerproces: 'OM is een poppenkast'
  Play

  Hoofdver­dach­te in martelka­mer­pro­ces: 'OM is een poppenkast'

 2. Hoe vieren politici sinterklaas dit jaar?
  Play

  Hoe vieren politici sinter­klaas dit jaar?