Volledig scherm
PREMIUM
Strafpleiter Anno Huisman: ,,Op liefdadigheid kunnen wij ons kantoor niet op draaien.’’ © FOTO HISSINK

Wie begeleidt straks minderjarigen? Advocaten stoppen met piket

Zijn er straks nog advocaten die minderjarigen bijstaan tijdens een politieverhoor? Dat is de vraag nu steeds meer advocatenkantoren stoppen met ‘minderjarigenpiket’. Ze zijn ontevreden over de vergoeding die ertegenover staat.

Steeds meer advocaten stoppen met het zogeheten ‘minderjarigenpiket’ uit onvrede over de lage vergoedingen. Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters uit Deventer liet donderdag weten niet langer advocaten beschikbaar te stellen voor deze diensten. ,,Je bent maximaal drie dagen beschikbaar voor een vergoeding 150 euro’’, zegt de Deventer strafpleiter Anno Huisman. ,,Dat is pure liefdadigheid, maar daar kunnen wij ons kantoor niet op draaien.’’ Volgens Huisman stoppen alleen al in de regio Overijssel vier strafrechtspecialisten met minderjarigenpiket, onder wie de Zwolse strafpleiter Henk Voors. Hij vreest dat minderjarigen in het arrondissement Overijssel ‘nauwelijks nog’ een beroep kunnen doen op juridische bijstand.  

  1. Wat moet een crimineel met een geroofd miljoenenschilderij? ‘Handig tijdens onderhandelingen met justitie’
    PREMIUM

    Wat moet een crimineel met een geroofd miljoenen­schil­de­rij? ‘Handig tijdens onderhande­lin­gen met justitie’

    Een miljoenenschilderij van Lucian Freud, verloren gewaand na de Kunsthalroof in Rotterdam, hangt misschien wel aan de muur van een topcrimineel. Kunstverzamelaars zitten niet te wachten op gestolen kunst. Wat moet de onderwereld dan wél met beroemde topstukken? Ex-crimineel ‘Okkie’ Durham (bekend van het stelen van twee Van Gogh’s): ,,Handig tijdens onderhandelingen met justitie. Of als onderpand voor een mooie drugstransactie.”