Volledig scherm
PREMIUM
Deventer filmmakers Chris Frieswijk en Chris Dunnink maken mini-documentaire over oom Tahar uit Tunesië © Chris Frieswijk

Wie oom Tahar (80) op het witte doek wil zien, steunt Deventer filmmakers Chris en Chris

In slechts zes minuten hopen de Deventer filmmakers Chris Frieswijk en Chris Dunnink de wereld kennis te laten maken met de 80-jarige ‘oom’ Tahar uit Tunesië en vooral zijn idealen. De mini-documentaire Het verborgen reisbureau van oom Tahar zal in september te zien zijn op het Nederlands Film Festival, mits de financiering rond komt. Chris Frieswijk hoopt op de steun van Deventer en omstreken.

Jullie zijn een crowdfunding begonnen; wat is jullie streefbedrag?

,,We hopen op zesduizend euro. Onze totale begroting is momenteel tussen de tien- en elfduizend euro. Als we voor 28 februari zes mille opgehaald hebben, dan draagt documentaireproducent Moondocs het resterende bedrag bij. Ons documentaireplan is geselecteerd voor De Ontmoeting, een landelijk ontwikkeltraject voor jonge filmmakers. Jaarlijks wordt een aantal veelbelovende plannen geselecteerd die in aanmerking komen voor realisatie. Dit jaar horen wij er bij. Daarom weten we ook zeker dat de mini-docu te zien zal zijn op het NFF.”

 1. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoestbare stofje
  PREMIUM

  Gemeenten, bedrijven en brancheor­ga­ni­sa­ties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoest­ba­re stofje

  De telefoon van Aiko Hensums van Expertisecentrum PFAS staat roodgloeiend. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties zitten met hun handen in het haar sinds er nieuwe eisen zijn aangekondigd voor grond. Wie grond wil verplaatsen moet het verplicht analyseren. Er mag per kilo grond slechts een microgram van het stofje PFOS zitten. Hensums is er sinds 2012 mee bezig en beantwoordt de meest prangende vragen.
 2. Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Voor ouders wier wereld begin juli even stil kwam te staan, zitten Koos en Evelien Janssen opvallend strijdbaar aan tafel. De meedogenloze ziekte van Batten (type CLN3) knalde zeven weken geleden plotsklaps hun leven in, maar niets doen is voor het ondernemerspaar geen optie. Er moet een middel komen dat deze verwoestende kinderziekte kan stabiliseren. Dat betekent dat er eerst veel aandacht nodig is om Batten op de medische radar te krijgen. En meer geld voor onderzoek. Dus komen ze in actie voor de stichting Beat Batten.