Volledig scherm
De Japanse Duizendknoop tegenover het Deventer Ziekenhuis naast voetbalvereniging DAVO. © FOTO HISSINK

Willen varkens grote hoeveelheden Japanse Duizendknoop eten? Deventer is proeflokaal

In Deventer worden vanaf vandaag snoeiresten van de Japanse Duizendknoop aan varkens gevoerd. De proef moet uitwijzen hoeveel varkens in één keer willen en kunnen eten. De resten zijn afkomstig van de plek waar het nieuwe skatepark moet komen, tegenover het Deventer Ziekenhuis. Daar is de plant al langere tijd een plaag.

Erik Stegink van Piggy's Palace stelt zijn varkens beschikbaar voor de proef. Hij heeft er wel vertrouwen in. ,,We hebben ze onlangs een paar stengels gegeven.’’ Volgens Stegink waren die snel opgeslorpt. Reden genoeg om het op grootschalig niveau te proberen.

De Groenste Zaak

In opdracht van de gemeente levert aannemer De Groenste Zaak de snoeiresten van de Japanse Duizendknoop aan het Bathmense bedrijf aan. De Groenste Zaak snoeit de plant via de ‘Rootwave-methode’. Hierbij gebruiken werknemers van het bedrijf stroomstokken waarmee ze de plant net boven de grond elektrocuteren. Dit vernietigt de wortels en zorgt ervoor dat de plant zich niet verder voortplant. 

De Groenste Zaak levert deze week iedere dag nieuwe snoeiresten aan. Aan het einde van de week wordt bepaald of de verwerking door varkens in heel Nederland toegepast kan worden.

 1. Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen
  PREMIUM
  video

  Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen

  Wat ga ik eten? Insecten? Zonder uitzondering kijken mensen me verbijsterd of zelfs meewarig aan. Insecten? Vrijwillig? Ja, echt dus. Misschien juist wel omdat ik het doodeng vind. En in het buitenland de eettentjes niet altijd vertrouw. Maar Berry Steenbruggen is een bekende Deventenaar. Als hij vraagt wie met hem insecten wil proberen, vrees ik dat dit mijn uitgelezen kans is. Als twee miljard mensen op deze wereld met enige regelmaat insecten eten, dan zal het toch niet zo vreselijk zijn?
 2. Hoe opiniepeiler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interesseert me niet’
  PREMIUM

  Hoe opiniepei­ler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interes­seert me niet’

  Niemand is zo overtuigd van de onschuld van de veroordeelde Ernest Louwes in de Deventer moordzaak als Maurice de Hond (71). Veroordeeld voor smaad, maar hij gaat onverminderd door. Met ‘nieuw ontlastend bewijs’. Waarom zet de Amsterdamse opiniepeiler jaar in jaar uit zijn carrière op het spel om de Deventer moordzaak? ,,De geschiedenis heeft mij geleerd wat het is om te leven in een staat zonder rechtsorde. Louwes interesseert me niet.”