De Japanse Duizendknoop tegenover het Deventer Ziekenhuis naast voetbalvereniging DAVO.
Volledig scherm
De Japanse Duizendknoop tegenover het Deventer Ziekenhuis naast voetbalvereniging DAVO. © FOTO HISSINK

Willen varkens grote hoeveelheden Japanse Duizendknoop eten? Deventer is proeflokaal

In Deventer worden vanaf vandaag snoeiresten van de Japanse Duizendknoop aan varkens gevoerd. De proef moet uitwijzen hoeveel varkens in één keer willen en kunnen eten. De resten zijn afkomstig van de plek waar het nieuwe skatepark moet komen, tegenover het Deventer Ziekenhuis. Daar is de plant al langere tijd een plaag.

Erik Stegink van Piggy's Palace stelt zijn varkens beschikbaar voor de proef. Hij heeft er wel vertrouwen in. ,,We hebben ze onlangs een paar stengels gegeven.’’ Volgens Stegink waren die snel opgeslorpt. Reden genoeg om het op grootschalig niveau te proberen.

De Groenste Zaak

In opdracht van de gemeente levert aannemer De Groenste Zaak de snoeiresten van de Japanse Duizendknoop aan het Bathmense bedrijf aan. De Groenste Zaak snoeit de plant via de ‘Rootwave-methode’. Hierbij gebruiken werknemers van het bedrijf stroomstokken waarmee ze de plant net boven de grond elektrocuteren. Dit vernietigt de wortels en zorgt ervoor dat de plant zich niet verder voortplant. 

De Groenste Zaak levert deze week iedere dag nieuwe snoeiresten aan. Aan het einde van de week wordt bepaald of de verwerking door varkens in heel Nederland toegepast kan worden.