Het personeel van het Deventer Ziekenhuis heeft even rust nodig.
Volledig scherm
Het personeel van het Deventer Ziekenhuis heeft even rust nodig. © FOTO HISSINK

Ziekenhuis Deventer sluit verpleegafdeling om patiëntenstop te voorkomen

Het Deventer Ziekenhuis sluit tijdelijk een verpleegafdeling. Het personeel dat op deze afdeling werkt gaat bijspringen op andere afdelingen in het ziekenhuis. De sluiting is een kunstgreep om een totale patiëntenstop te voorkomen.

Het Deventer Ziekenhuis heeft sinds mei meer patiënten dan gemiddeld. Het aantal is in de zomer zo groot geworden dat het ziekenhuispersoneel de zorgvragen van alle patiënten bijna niet meer aankon.

Het personeel in het ziekenhuis klaagde over werkdruk. ,,We hebben goed geluisterd naar ons personeel. Het houdt een keer op’’, vertelt Erick van Zijl, woordvoerder van het Deventer Ziekenhuis. 

Operatie

Door de mankracht van de gesloten afdeling te verdelen over andere delen van het ziekenhuis, worden de rondes van zusters en broeders daar kleiner en moet de werkdruk afnemen. Het is verpleegafdeling D2 die gesloten wordt, daar worden onder meer patiënten opgevangen na een operatie. 

De reden van het hoge patiëntenaantal is een tijdelijke toename van oudere patiënten. ,,Dat zijn kwetsbare patiënten, die vaak ook nog meerdere aandoeningen hebben.’’ De oudere patiënten blijven gemiddeld langer. ,,Ze blijven soms te lang omdat er geen opvang is na het ziekenhuis.’’ De ouderen kunnen nog niet naar huis, omdat ze hulpbehoevend zijn na een operatie. De verzorgingstehuizen zitten vol voor een tijdelijk verblijf. ,,En dan blijven die patiënten soms daarom te lang in het ziekenhuis.’’

Afbellen

Als het aantal patiënten die langer blijven is afgenomen gaat de gesloten afdeling weer open. Alle operaties en ingrepen die gepland staan, kunnen door de afdelingssluiting doorgaan. ,,Als we de sluiting niet hadden gedaan, dan hadden we mensen die een geplande operatie hadden staan moeten afbellen.’’ 

Het Deventer Ziekenhuis wil om de tafel met zorginstellingen uit de stad om te achterhalen hoe de toestroom van ouderen patiënten komt. Met name de huisartsen en verpleeghuizen wordt om advies gevraagd. Kwestie: hoe kan de doorstroming van patiënten beter geregeld worden na bijvoorbeeld een operatie? Hoe kunnen ouderen eerder naar huis of naar een verpleeghuis, in plaats dat ze een ziekenhuisbed bezet houden? Alles om een piek als de huidige piek in ouderen te voorkomen.

Erick van Zijl, woordvoerder van het Deventer Ziekenhuis: ,,Want patiënten blijven nu soms te lang, omdat er geen opvang is na het ziekenhuis. Het knelt aan alle kanten.”

Carinova, de grootste aanbieder in de regio in ouderenhuisvesting en thuiszorg, voelt de druk op haar zorgverlening. Het bouwt momenteel woonzorglocaties om tot verpleegafdeling, voor extra capaciteit. Carinova-directeur Nelleke van der Weerd: ,,Simpelweg omdat we niet aan de vraag kunnen voldoen, maar de mensen met verpleegindicatie er wel zijn.”