Jaman trad donderdagmiddag op voor Humanitas. Het zorgde voor vrolijkheid, maar ook drukte op een aantal balkons van het woonzorgcentra, met mensen dicht op elkaar.
Volledig scherm
Jaman trad donderdagmiddag op voor Humanitas. Het zorgde voor vrolijkheid, maar ook drukte op een aantal balkons van het woonzorgcentra, met mensen dicht op elkaar. © FOTO HISSINK

Zorgen over zanger, draaiorgel, serenades en andere Deventer corona-opkikkers bij seniorencentra; ‘mensen, hou wel afstand!’

Aan originele steunbetuigingen voor ouderen in Deventer geen gebrek tijdens de coronacrisis. Tegelijk zit er een keerzijde aan zangers, zelfs draaiorgel De Turk en steeds meer andere initiatieven die langstrekken voor de deur van Deventer woonzorgcentra . Bewoners en belangstellenden, hou wel de veilige corona-afstand, roept de gemeente op.

Die oproep volgt naar aanleiding van het bezoek donderdag van Deventer volkszanger Jaman aan woonzorgcentrum Humanitas. 

Jaman stak bewoners en personeel een muzikaal hart onder de riem en zorgde met zijn optreden -  buiten op straat in verband met de coronarisico's op veilige afstand van bewoners -  voor een welkom en gewaardeerd verzetje. Tegelijk dromden bewoners - en personeel - op sommige balkons erg samen, zo viel ook de gemeente Deventer op foto's die rondgaan van het ‘balkonconcert’ op. Te dicht met teveel mensen op elkaar staan is nou net mniet de bedoeling, om de risico's op verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken.

Zorgen

De gemeente zag de foto's ook, reageert woordvoerder Maarten-Jan Stuurman. Bij de gemeente meldde zich zelfs iemand, met zorgen over de taferelen, net als bij de redactie van de Stentor overigens. Stuurman: ,,We zijn hartstikke blij met die initiatieven, maar mensen moeten wel oppassen dat ze niet met teveel en te dicht op elkaar gaan staan.‘’ Stuurman roept op de RIVM-richtlijnen in acht te nemen en de minimale afstand van anderhalve meter tot elkaar in acht te nemen.

Draaiorgel voor de deur

Ondertussen stapelen in Deventer originele initiatieven zich op om ouderen op te vrolijken, die nu tamelijk geïsoleerd in woonzorgcentra verblijven. Draaiorgel De Turk is normaal in de Deventer binnenstad te vinden, maar treedt daar in verband met de coronacrisis voorlopig niet op. Zaterdag (en volgende week zaterdag) gaat De Turk spelen bij de diverse woonzorgcentra in Deventer. Vanaf het balkon kunnen bewoners het draaiorgel voor de deur zien en horen.

Bij woonzorgcentrum Ludgerus op Keizerslanden zijn vrijdagmiddag naar Italiaans voorbeeld balkonserenades. Muzikanten spelen vanaf de stoep muziek. Als het aanslaat gaat dat de komende periode vaker gebeuren bij (andere) woonzorgcentra. Dat initiatief wordt ondersteund door Kunstcircuit, het (educatie)centrum in Deventer voor kunst, cultuur en muziek. 

 1. Buiten-skatebaan Deventer komt er eindelijk, pas een jaar of vijf na de vraag: ‘maar de liefhebbers zijn er nog!’
  PREMIUM

  Bui­ten-skatebaan Deventer komt er eindelijk, pas een jaar of vijf na de vraag: ‘maar de liefheb­bers zijn er nog!’

  Zo’n vijf jaar nadat een groep skateboarders erom vroeg, krijgt Deventer zijn eigen skatebaan in de open lucht. Die moet er over twee jaar liggen, bij het ziekenhuis. De gemeente had wel ‘wat pepers in de reet’ mogen hebben, zeggen de liefhebbers. Maar de bedenkers van toen zijn er over twee jaar nog steeds, denkt de Deventer skatescene. ,,Er zijn skaters van 50 jaar, we zijn een blijvertje geworden.”
 2. Gemeente Voorst wil meer toeristen uit Nederland lokken: ‘Rondje Posbank is leuk, Bussloo een prima alternatief’
  PREMIUM

  Gemeente Voorst wil meer toeristen uit Nederland lokken: ‘Rondje Posbank is leuk, Bussloo een prima alterna­tief’

  De weidse uiterwaarden, rood-witte koeien, gezellige dorpjes en een rivier die door het landschap slingert. Je kan naar vliegveld Teuge of naar de sauna in Bussloo. De gemeente Voorst heeft volgens eigen zeggen alles in zich om meer toeristen te trekken en daar zet wethouder Harjo Pinkster vol op in nu buitenlandse vakantiereizen in de coronatijd worden uitgesteld.