Zware aanhanger kantelt bijna sloot in bij baggerwerk in Vijfhoek Deventer

videoDe schrik zat er even goed in, dinsdagmiddag aan de Conradstraat in de Vijfhoek. Daar kantelde tijdens werkzaamheden een zware aanhanger vol drek. Dat ging met zo'n harde klap, dat buurtbewoners hun huis voelden trillen.

Haar huis trilde op zijn grondvesten. Dat kon alleen maar te maken hebben met het baggerwerk dat al een week gaande is bij het water in de Deventer wijk de Vijfhoek, dacht Ans Visser meteen. Ze kijkt vanuit haar woning op het fietspad van de Vijfhoeksweg, en daar moet de sloot verdiept worden. 

Toen de familie naar buiten keek, zag ze de tractor nog net op de kant staan. Maar de zware aanhanger vol drek lag gekanteld op het ponton vlak bij hun terras. Een tweede ponton schoof door de zwaarte van de aanhanger naar de andere zijde van het water, richting de woningen.

De buurvrouw heeft naar eigen zeggen gevoeld hoe het tweede ponton tegen haar terras aankwam. ,,Dus dan moeten we wel controleren. Het terras zit niet vast aan het huis, hangt boven het water. Maar als daar iets mee is moeten we het wel weten.” De mannen van de werkzaamheden hadden het klusje echter snel geklaard. 

Volledig scherm
De gekantelde aanhanger werd snel weer omhoog gehesen. © Rens Hulman

Bij de regulier werkzaamheden wordt met een bootje de bagger in een drijvende container geschept. Vanuit deze container wordt vanaf de kant door een graafmachine de bagger in een aanhanger achter een tractor overgeladen. Deze tractor staat hierbij vrij dicht bij de kant van het water op speciale rijplaten. 

Volgens een verkeersregelaar stond de tractor stil tijdens het laden, maar begon deze op een gegeven moment naar het water te glijden waardoor de aanhanger kantelde en op de baggercontainer in het water belandde. De werklui konden na een ruim halfuur zelf de tractor weer uit het water trekken. Er raakte niemand gewond.

Volledig scherm
Een aanhanger van een tractor is vanmiddag het water ingegleden bij het uitbaggeren van water op de Vijfhoek in Deventer. © Ans Visser
 1. Villa wordt Buurtfabriek: van mega-groot en niet te behappen naar ‘knus’ voor de buurt in Deventer
  PREMIUM

  Villa wordt Buurtfa­briek: van me­ga-groot en niet te behappen naar ‘knus’ voor de buurt in Deventer

  Mannetje of twintig binnen? Dan zit het wel vol in de nieuwe huiskamer van de Buurtfabriek Voorstad. Heel anders dan in de zee van ruimte van het pand waar de Voorstad-mensen voorheen in zaten: Villa Voorstad. Maar ze zijn er dolgelukkig mee. Doordat de huur te behappen is zien ze licht aan de horizon. Ze kunnen vooruit op de hoek van de Brinkgreverweg en de Bierstraat.
 2. Eerste schop in de grond voor Buurtplein Okkenbroek

  Eerste schop in de grond voor Buurtplein Okkenbroek

  In Okkenbroek gaat eind maart de eerste schop in de grond van het nieuwe Buurtplein. Het voormalige schoolplein krijgt een ontdektuin met veel struiken en planten voor insecten en andere beestjes, een waterpomp, koersbalveld, jeu de boules, volleybalveld, een klimmuur en andere uitdagende toestellen. Inwoners van Okkenbroek zijn al sinds 2018 bezig om het plein van de grond te krijgen. De werkgroep heeft eerst bij buurtbewoners, kinderen, ouderen en verenigingen de wensen geïnventariseerd. Daarnaast is gekeken hoe het nieuwe plein het dorp aantrekkelijker kan maken. Hieruit is in samenwerking met Nijha, een bedrijf gespecialiseerd in beweeg- en speeltoestellen, een volgens de werkgroep ambitieus ontwerp uitgekomen. Het Buurtplein is gefinancierd door fondsen en investeerders. Nu ook de Provincie een bijdrage heeft geleverd kan heel Okkenbroek de komende maanden aan de slag.