Volledig scherm
Facebook heeft het beleid ten aanzien van gegevensverwerking aangepast. © ANP XTRA

Facebook past privacyregels aan voor Nederlandse gebruikers

Facebook heeft het gegevensbeleid aangepast na een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens naar de verwerking van gegevens van Nederlandse Facebookgebruikers. Die worden vanaf nu beter geïnformeerd over wat er met hun data gebeurt. Diverse Europese privacywaakhonden hebben echter nog wel wat vragen over het beleid.

De Autoriteit Persoonsgegevens deed vorig jaar onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens door Facebook. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het beleid van Facebook in strijd was met de Nederlandse privacywetgeving. Facebook informeerde gebruikers volgens de autoriteit namelijk niet voldoende over het gebruik van hun persoonsgegevens voor gerichte advertenties. Sinds mei informeert het bedrijf gebruikers daarom beter over hoe het data verzamelt, waarvoor die data gebruikt wordt en wie er toegang toe heeft.

Of het nieuwe beleid volledig in lijn is met de begin mei van kracht geworden Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is de vraag. Daarom komt er een nieuw, Europees onderzoek. 
Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens: ,,Of Facebook voldoet aan de nieuwe privacywet, zal moeten worden onderzocht in Europees verband. Aangezien de hoofdvestiging van Facebook in Ierland staat, heeft de Ierse autoriteit hierin de leidende rol, uiteraard in samenwerking met de andere Europese privacytoezichthouders.''

Seksuele voorkeur

Volgens Facebook zelf voldoet het beleid wel degelijk aan de AVG. Een woordvoerder laat weten: ,,Wij hebben de afgelopen 18 maanden voorbereidingen getroffen om ervoor te zorgen dat wij voldoen aan de eisen van de AVG. We hebben ons beleid en onze hulpmiddelen verbeterd om meer transparantie te bieden en mensen meer controle te geven over de informatie die zij op Facebook delen. Als onderdeel van deze voorbereidingen hebben we toezichthouders en privacy-experts om input gevraagd, waaronder de Ierse DPC, die in deze de leidende toezichthouder is. Dit zullen wij de komende maanden en jaren blijven doen."

Op aandringen van de Nederlandse autoriteit paste Facebook vorig jaar zomer ook al een keer haar beleid aan. 
Facebook verwerkte namelijk gegevens over seksuele geaardheid om op basis daarvan gerichte advertenties te tonen. Iets wat volgens de Nederlandse wet niet is toegestaan. Het sociale netwerk is ook daar inmiddels mee gestopt.