78 glazen in één hand, Thijs is de ‘bierkoning’ van Twente

videoOUD-OOTMARSUM - Thijs Veldhuis dook zondagavond op in een opmerkelijke video. Tijdens een carnavalsfeest in Oud Ootmarsum haalde hij een wel héél groot rondje. Op een megatray droeg Thijs 78 glazen bier tegelijk door de zaal. Nog opmerkelijker: hij droeg ze met één hand. „Maar je moet er geen marathon mee lopen.”

Zijn maten van de carnavalsvereniging noemen het ‘een vriend waar je op kunt bouwen’. Zeg dat wel: in een keer 78 plastic glazen bier tegelijk door een volle feesttent dragen, ga er maar aan staan. Thijs Veldhuis (25) deed het het afgelopen weekend. En niet voor het eerst. „ We hebben uitgerekend dat een gevuld bierblad zo’n 25 kilo weegt”, vertelt Veldhuis zelf. Vriend Andras Koops voegt daaraan toe: „De man beschikt over een oer-Twents karakter. Wie denkt dat hij dit één keer per avond doet, heeft het mis. Nee hoor, hij doet dit gewoon keurig de hele avond.”

Opmerkelijke actie

De populaire video ging de afgelopen dagen viraal, onder meer op de website van Dumpert. Ruim 200.000 mensen zagen het en ook Radio 538 en 100% NL besteedden aandacht aan de opmerkelijke actie, waarin Veldhuis het blad op één hand door de zaal tilt. Het filmpje werd afgelopen zaterdag geschoten tijdens het opkomstfeest van carnavalsvereniging De Hènige Slepvèènt in Oud Ootmarsum.

Geintje

Een aantal wagenbouwers had vorig jaar als geintje de gigatray gemaakt. Sindsdien wordt hij bij grote feesten ook daadwerkelijk gebruikt. „Het is lachen, maar tijdens dit soort feesten ook gewoon handig. We staan daar dan met honderd man, dus zoveel is het niet eens”, vertelt Veldhuis, die bij de bestelling ook meteen 78 muntjes kon afrekenen.

Het afgelopen jaar stond Veldhuis als ‘bottelier’ binnen zijn vereniging geregeld aan de bar. Een bottelier haalt namelijk binnen een carnavalsvereniging de drankjes voor de Raad van Elf. Ter afsluiting van die ‘functie’ nam de Ageloër afgelopen zaterdag nog één keer het voortouw. „Of die tray een beetje te tillen is? Jewa. Maar je moet er geen marathon mee lopen.”

In normale traytjes gaan 6 pilsjes, in grote varianten (zoals de ‘meter bier’) zo’n 13 glazen. Een tray van 78 biertjes is nog niet eerder vertoond. Online kon Veldhuis vooral rekenen op complimenten. Zo werd hij onder meer omgedoopt tot ‘bierkoning’.  

Volledig scherm
Twentse bierkoning Thijs Veldhuis (25) haalt rondjes met giga-biertray, waar 78 biertjes in passen. © Carlo ter Ellen DTCT

Oldenzaal e.o.