Volledig scherm
© ANP

Afvalwater vanaf half september weer naar Twente

DEN HAAG/ROSSUM - De NAM hervat 15 september de oliewinning in Schoonebeek en daarmee de afvalwaterinjectie in Twente. Dat meldt minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdagmiddag aan de Tweede Kamer. Het Staatstoezicht op de Mijnen geeft een positief advies voor de ingebruikname van de vernieuwde leiding tussen Drenthe en Twente.

Begin maart verklaarde Kamp in de Kamer nog dat de oliewinning pas hervat zou worden na de evaluatie van de injectiemethode. ,,Maar die twee processen zijn in de tijd uit elkaar gelopen”, is zijn verklaring. Volgens Kamp kreeg hij een week na de discussie in de Tweede Kamer een advies van de MER-commissie om meer tijd voor de evaluatie te nemen. ,,Ik had bij het debat in de Kamer nog de verwachting dat de evaluatie in juni, maar uiterlijk in de zomer afgerond zou zijn. Maar na het advies van de MER-commissie was dat niet haalbaar meer.”

Stevige vragen
Vanuit de Kamer zijn aan Kamp stevige vragen gesteld over zijn toezegging. Een groot deel van de Kamer wil Kamp houden aan zijn belofte. Maar Kamp zegt dat hij de kamer in de gelegenheid stelt eerst met hem in debat te gaan, nu de NAM pas op 15 september met de oliewinning begint.

Oldenzaal e.o.