Volledig scherm

Alleen vrouwen welkom op festival in Saasveld: 'Een man past hier niet'

SAASVELD - Driedaags vrouwenfestival in Saasveld geeft vrouwen de ruimte om even helemaal tot zichzelf te komen. Mannen zijn niet welkom bij het Rode Maan Festival

Vreemd gevoel
Om met de deur in huis te vallen: helemaal zonder mannen heeft de organisatie van het Rode Maan Festival het niet gered. Waar deze krant, na overleg, bereid was een vrouwelijke verslaggever te sturen, ving de organisatie bot bij het bedrijf dat de toiletten op het festivalterrein met camping bij Saasveld moest installeren. Dat was toch echt een klusje voor mannen. Al bleef dat niet zonder gevolgen vertelt Ellen Snijders, deelneemster aan de driedaagse. "Het gaf gelijk een vreemd gevoel. Een man past hier niet. De energie die zij uitstralen is zo anders dan de energie die vrouwen uitstralen..."

Snijders, die zelf ook workshops verzorgt, geeft een voorbeeld. Zij haalt de workshop aan die over hormonen ging. "Het was eigenlijk een heel normaal verhaal over wat hormonen zijn en hoe ze in het lichaam werken. De workshop sloot af met een gedicht. Dat raakte me opeens zo. Ik moest er gewoon van huilen."

Verdieping
'Een driedaags vrouwenfestival voor vrouwen die graag de (spirituele) verdieping zoeken én die van een feestje houden. Een weekend helemaal voor jezelf, waarin niks hoeft en alles mag.' Zie daar de woorden waarmee het Rode Maan Festival op de eigen website werd aangekondigd. Wat die verdieping in dit geval betekent?

Medeorganisator Laura Beldman legt het uit tijdens de workshop 'Dichter bij jezelf komen'. Een deelneemster stapt langzaam en geconcentreerd een labyrint in. Ze staat stil met haar blote voeten in het natte gras, terwijl ze in gedachten verzonken haar blik over de contouren van het doolhof laat gaan. De vrouw knielt neer en kijkt naar de steen die op haar pad komt, neemt deze in haar hand en legt hem weer zorgvuldig op zijn plek. "Je mag haar niet storen", zegt Beldman. "Ze doet nu een actieve vorm van mediteren. Met het doorlopen van het doolhof kom je in een soort van trance. Op die manier kom je dichter bij jezelf..." .. >> lees hieronder verder

100 stuks
Het Rode Maan Festival werd dit jaar voor het eerst gehouden. Met zo'n honderd deelneemsters. "Een mooi aantal. We kwamen op het idee om dit te organiseren toen we bij het Lorelei Vrouwenfestival in Zeewolde waren geweest. Dat vonden we zo leuk."

Gebod
Behalve het verbod voor mannen hanteerde de festivalorganisatie ook nog een gébod: de deelnemers blijven het hele weekend én kamperen op het festivalterrein. "Daarvoor moet je durven loslaten", verklaart Beldman. "En dat is voor sommige vrouwen erg lastig. Vrouwen moeten altijd meerdere ballen in de lucht houden: werk, het gezin, het huishouden. We hebben vaak de vraag gekregen of ze niet een dagje konden komen, maar dat wilden we juist niet. Nu de gasten hier blijven slapen, krijgen ze onderling een veel betere en diepere band."

Levensfase
Festivalganger Linda Eggengoor moest daardoor best even omschakelen, vertelt ze desgevraagd. "Normaal ben ik altijd heel druk. Het is lastig om dan een weekendje vrij te plannen, maar als je de dingen van thuis nu even loslaat, voel je je vrijer. Je komt weer terug bij jezelf en vindt de rust om verder te gaan. Inspirerend vind ik vooral de vrouwen met wie we hier zijn. De meesten zijn 40-plus, we zitten allemaal in dezelfde fase van ons leven."

Ook Ellen Snijders had er vooraf veel moeite mee dat ze moest blijven slapen. En uiteindelijk ging ze zaterdagnacht ook naar huis. De oorzaak daarvan lag echter niet bij haarzelf, maar bij de tent waarin ze sliep: die lekte. "En dat vond ik toen helemaal niet leuk. Dan ben je opeens uit het proces waar je met iedereen inzit en waar je naartoe hebt gewerkt. Ik wilde direct terug."

Volledig scherm
Een oefening met klankschalen: een van de activiteiten voor de deelneemsters aan het Rode Maan Festival © Annina Romita
  1. Ootmarsummer Toon Weierink had in 1978 primeur nieuwe kentekenplaat

    Ootmarsum­mer Toon Weierink had in 1978 primeur nieuwe kenteken­plaat

    OOTMARSUM - Op een elektrische auto van Natuurmonumenten is deze week het eerste exemplaar van de tiende serie kentekenplaten bevestigd. Ruim 40 jaar geleden, bij de presentatie van de vierde serie, was die eer weggelegd voor Toon Weierink uit Ootmarsum. Zijn uit Duitsland ingevoerde BMW kreeg het kenteken DB-01-BB. Die unieke gele plaat heeft hij altijd bewaard, de auto is al lang ingeruild maar nog steeds is hij het Zuid-Duitse automerk trouw gebleven.

Oldenzaal e.o.