Volledig scherm
Archeoloog Hans Oude Rengerink bij opgegraven kogelpot in voormalig hotel De la Poste in Ootmarsum. © Alphons Weierink

Archeologisch onderzoek toont aan: Ootmarsum werd in 1200 al bewoond

OOTMARSUM - Ootmarsum werd zeker al rond 1200 bewoond. Dat heeft archeologisch onderzoek in de oude binnenstad aan het licht gebracht.

Archeologen doen onderzoek in de grond onder het voormalige hotel De la Poste dat ingrijpend wordt verbouwd. Eigenaar Harry Oude Weernink maakt van deze mogelijkheid gebruik om archeologen op zoek te gaan naar oude sporen van de rijke geschiedenis.

Kogelronde pot

En die hebben Hans Oude Rengerink en Thomas Spitzers van Laagland Archeologie ook inderdaad gevonden. Onder meer werd plaveisel in de vorm van keurig gerangschikte keien gevonden in een grondlaag op een meter vijftig diepte uit ongeveer 1300. Daaronder werd ook nog eens een kogelronde pot aangetroffen die ooit werd gebruikt om gloeiende resten van een vuurplaats in te bewaren. Deze laag dateert uit de periode 1220 tot 1300. 

Vroege bewoning

Het is voor het eerst dat er in Ootmarsum concrete bewijzen en sporen van zo'n vroege bewoning zijn aangetroffen. Volgens de archeologen is dat logisch omdat in 1196  met de bouw van de huidige katholieke kerk is begonnen.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Oldenzaal e.o.

Poll

Recreatiezwemmers in Dorper Esch komen er bekaaid af

  • Onbegrijpelijk, en dat na de dure verbouwing (61%)
  • Eerst maar afwachten, het bad is nog niet eens klaar (20%)
  • Ik blijf wel zwemmen in Nordhorn (20%)
1232 stemmen