Volledig scherm
© Ton Eisink

Bestuurders houden zich keurig aan afspraak: alcohol taboe in optocht

DENEKAMP - Het is een afspraak die de gemeente Dinkelland en de politie met alle carnavalsverenigingen hebben gemaakt: de bestuurders van de trekkers van de praal- en andere wagens in de optochten mogen geen alcohol nuttigen. En daar houdt iedereen zich keurig aan, zo bleek zaterdagmiddag tijdens de optochten in Denekamp, Ootmarsum en Weerselo.


Bij alcoholcontroles voorafgaande aan de optochten werden geen overtredingen geconstateerd. En daar is zowel de gemeente in de persoon van burgemeester Ineke Baker als ook de politie van Noordoost-Twente in de persoon van Jos Dijkhuis erg blij mee. "Alles is goed verlopen tijdens de optochten", meldt Dijkhuis. En daarmee bedoelt hij ook de alcoholcontroles die steekproefsgewijs werden uitgevoerd.
Draaiboeken
"Iedereen werkte prima mee", aldus Dijkhuis. "Iedereen wist er ook van, want het staat ook in de draaiboeken waaraan alle verenigingen zich hebben geconformeerd. Als politie willen we hiermee nadrukkelijk een signaal afgeven dat alcohol bij bestuurders ook in optochten niet wordt getolereerd. Iedereen is daar positief over."
Verantwoordelijkheid
Ook in andere plaatsen in Twente laat de politie bestuurders van carnavalswagens blazen. In Oldenzaal gebeurt dat zondag ook; dat gebeurt alweer voor het derde jaar. Tot nog toe is niet een bestuurder op alcoholgebruik betrapt. "Gelukkig maar", zegt Jos Dijkhuis. "Alcohol met carnaval is prima maar niet voor wagenbestuurders. Zij hebben immers een grote verantwoordelijkheid als zij met die grote gevaartes tussen het vele publiek moeten doorrijden. Gelukkig beseffen ze dat."
Op de foto laat politieagente Nicole Mensink een bestuurder van een carnavalswagen in Denekamp pijpje blazen voorafgaande aan de optocht.

Oldenzaal e.o.