Volledig scherm
Een beeld uit de tijd dat het college van Dinkelland nog uit vijf wethouders bestond. © Alphons Weierink

Bestuurlijke crisis in Dinkelland kost kapitalen

DENEKAMP - De politiek-bestuurlijke crisis in Dinkelland kost de gemeente veel geld. Niet alleen lopen de wachtgelduitkeringen aan de inmiddels drie vertrokken wethouders aardig in de papieren, vooral ook de schade aan lopende processen en projecten is groot.

"Als ze al niet stil komen te liggen, worden ze op z’n minst flink vertraagd”, zegt een ingewijde. "En een miljoen euro is dan niets.” Voor een gemeente die er financieel al niet te best voor staat, is dat een heel hard gelag.

Wachtgeld
Aan wachtgeld voor de vertrokken wethouders Eric Kleissen, Annette Zwiep en Loes Stokkelaar kost het de gemeente ongeveer 120.000 euro op jaarbasis. Het wachtgeld voor een ex-wethouder bedraagt het eerste jaar 80 procent van het salaris, daarna wordt dat 70 procent.

4 ton
Aangezien het drietal recht heeft op een uitkering gedurende drie jaar en twee maanden gaat het totaalbedrag richting de 4 ton. Kleissen, Zwiep en Stokkelaar waren niet fulltime als wethouder in dienst. Kleissen stond voor 0,75 fte op de loonlijst, en Zwiep en Stokkelaar allebei voor 0,5 fte. Steggink is de enige fulltimer. Duursma volgt met 0,85 fte.

Nieuwe wethouders
Maar daar blijft het niet bij voor Dinkelland. Want als er nieuwe wethouders aan het roer komen, moeten die ook worden betaald. Wie de nieuwe wethouders worden, staat op dit moment nog niet vast. Dat is vooral ook afhankelijk van de vraag hoe Dinkelland er na het onderzoek van oud-commissaris van de Koningin Geert Jansen er in politiek-bestuurlijke zin uit komt te zien. Als mogelijke kandidaten worden VVD-fractieleider Benno Brand genoemd en oud-wethouder Pieter van der Vinne van de gemeente Tubbergen.

Oldenzaal e.o.