Volledig scherm
De boeren van energiecoöperatie IJskoud © IJskoud

Biogasnetwerk Noord-Deurningen is klaar

DENEKAMP - Met het opendraaien van een gaskraan wordt vrijdag het biogasnetwerk van energiecoöperatie IJskoud in Noord-Deurningen in gebruik genomen.

De coöperatie bestaat uit zes melkveehouderijen uit Noord-Deurningen en omstreken, die biogas produceren door op eigen bedrijf mest van melkkoeien te vergisten. Het geproduceerde biogas wordt via een gasnetwerk naar het industrieterrein in Denekamp getransporteerd. Daar voorziet het biogasnetwerk verschillende bedrijven van duurzame energie.

De boeren werkten jaren aan de totstandkoming van het netwerk, dat begon als de Stichting Duurzaam Noord Deurningen. Het doel is dat de zes melkveehouders via het biogasnetwerk maximaal 1,6 miljoen m³ biogas per jaar gaan leveren. Daarmee kan ongeveer 1 miljoen m³ aardgas worden vervangen door een duurzaam alternatief, zegt de coöperatie. Dat staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 900 huishoudens per jaar. Bovendien wordt met de vervanging van aardgas door biogas ook per jaar 1,3 miljoen kilo CO2 minder uitgestoten.

Energietransitie

Gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel, verantwoordelijk voor de energietransitie, draait vrijdag de gaskraan open. Biogas kan een rol spelen in die energietransitie, omdat levering van duurzame warmte op het platteland lastiger is dan in de stad, waar restwarmte van industrieën bruikbaar is voor warmtenetten. Het biogas van de coöperatie IJskoud gaat overigens niet naar huishoudens, maar naar onder meer naar voedingssupplementenproducent Byk en Kwekerij Aarninkhof.

Stikstof

Volgens de coöperatie biedt het netwerk ook een bijdrager aan de oplossing voor de stikstofproblematiek. „De verse mest van de koeien gaat dagelijks via pijpleidingen meteen naar de vergister. Daardoor wordt een deel van de stikstof in de mestvergister opgevangen, die anders in de lucht zou komen”, claimt de coöperatie. „Daarnaast gebruiken de boeren het residu uit de mestvergister om de zoden te bemesten. Het gebruiken van dit zogenaamde digestaat zorgt voor minder stikstofuitstoot dan bij regulier mest injecteren.”

De Energiecoöperatie IJskoud wil het biogasnetwerk de komende jaren uitbreiden naar circa 20 melkveehouders.

Oldenzaal e.o.