Volledig scherm
Viering met kardinaal Eijk in de Plechelmus basiliek © Frans Nikkels

Bisdom verbiedt voorstelling in kerk Saasveld

SAASVELD - Het bisdom Utrecht heeft de voorstelling The Armed Man in de kerk van Saasveld verboden. Dat meldt de perschef van het bisdom. Voorzitter Henri Veldhuis van de uitvoerende muziekvereniging Caecilia is verbijsterd.

Vorige week werd bekend dat ten behoeve van de voorstelling The Armed Man het marmeren altaar in de Plechelmuskerk tegen de zin van bisschop Eijk was vervangen door een verplaatsbaar houten altaar. Daarop werd de locatieraad ontslagen.

Vijftien bezoekers
De door de sloop ontheiligde kerk werd zaterdagavond met een ritueel van boete en verzoening weer in gebruik genomen. Slechts vijftien dorpelingen bezochten die eucharistie waarin het nieuwe altaar werd gezegend. Saasveld dacht dat het hoog opgelopen conflict met het bisdom was beslecht.

Teksten
Maar zondag liet Eijk, die in Oldenzaal was, aan deze krant weten dat hij de hele voorstelling heeft verboden. Hij heeft bezwaar tegen de Islamitische oproep tot gebed die deel uitmaakt van The Armed Man. Ook is hij tegen het gebruik van teksten en zinsneden uit de Mahabharata, een religieus en filosofisch epos dat mede aan de basis staat van het Hindoeïsme. Volgens perschef Zuijdwijk kan dit niet in een mis in een katholieke kerk. De ondertitel van The Armed Man, een werk van de Engelse componist Karl Jenkins, is a Mass for Peace.

'Geen multifunctioneel centrum'
Maar zelfs wanneer het werk beschouwd wordt als een concert, en dus niet als een mis, dan nog zou de voorstelling in de Plechelmuskerk in Saasveld geen doorgang mogen vinden van het bisdom, zegt Zuijdwijk. "Want de kerk is geen multifunctioneel centrum", aldus de perschef, die hoogst verbaasd is dat de voorstelling nog steeds gepland staat voor 17 en 18 december. Hij zal daar met het parochiebestuur over praten.

Aanpassingen
Voorzitter Veldhuis van Caecilia is verbijsterd over het bisdom. Volgens hem is er wel een overleg geweest tussen parochiebestuur en vereniging, maar werden er alleen vragen gesteld. "En daar hebben wij antwoord op gegeven." Vicevoorzitter André Warnaar van het parochiebestuur zegt: "We zijn er nog over in gesprek. Dit is iets tussen het parochiebestuur en de mensen in Saasveld." Volgens Warnaar gaat het gesprek 'over een aantal aanpassingen'. De ontslagen voorzitter Ton Schasfoort van de locatieraad zegt dat er al overeenstemming was over één aanpassing: in plaats van Allah Akbar, zou er Allah Allah gezegd worden.

Ceacilia heeft zich vooraf afgevraagd of andere geloofsovertuigingen in een katholieke kerk wel kunnen. Het antwoord is 'ja' met verwijzing naar Paus Franciscus.

  1. Ootmarsummer Toon Weierink had in 1978 primeur nieuwe kentekenplaat

    Ootmarsum­mer Toon Weierink had in 1978 primeur nieuwe kenteken­plaat

    OOTMARSUM - Op een elektrische auto van Natuurmonumenten is deze week het eerste exemplaar van de tiende serie kentekenplaten bevestigd. Ruim 40 jaar geleden, bij de presentatie van de vierde serie, was die eer weggelegd voor Toon Weierink uit Ootmarsum. Zijn uit Duitsland ingevoerde BMW kreeg het kenteken DB-01-BB. Die unieke gele plaat heeft hij altijd bewaard, de auto is al lang ingeruild maar nog steeds is hij het Zuid-Duitse automerk trouw gebleven.

Oldenzaal e.o.