Volledig scherm
Bloemen op de plek waar het jongetje dinsdagavond overleed. © Lucien Baard

Bloemen voor verdronken Robel (7) neergelegd bij vijver in Overdinkel

updateOVERDINKEL - Op de plek waar dinsdag een 7-jarige jongen is verdronken in Overdinkel hebben dorpsbewoners in alle vroegte wat bloemen gelegd. Het gaat om een kind van een vluchtelingengezin uit Eritrea, dat sinds een jaar in Losser woonde. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.

Woensdagochtend heeft de burgemeester van Losser, Cia Kroon, de getroffen familie bezocht om de condoleances namens de gemeente over te brengen. 

Zwemles

Robel, het omgekomen jongetje, volgde al wel zwemles, maar had nog geen diploma. Hij was in Overdinkel op bezoek bij een vriendje van hem - ook afkomstig uit Eritrea. Met dat jongetje speelde hij buiten, uiteindelijk ook bij de vijver, waar het door nog onduidelijke reden mis ging.  Er werd een traumahelikopter opgeroepen. Er is lang geprobeerd het jongetje te reanimeren. Hij verdronk - in wat buurtbewoners noemen - een wadi. Officieel is het een retentievijvertje, waar permanent water in staat. Die zou maximaal twee meter diep zijn, op slechts één plek in het midden.

Vies water

„Je kan er verder gewoon doorheen lopen”, zegt een Overdinkelaar, die daar woensdagochtend zijn hond uit laat. „Kinderen spelen er en zwemmen er zelfs wel in. Er wordt gevist. Ik zou mijn kinderen er niet in laten zwemmen. Het is vies water. Ik laat mijn hond er niet eens in.”

Druk

Hoe lang het kind in het water heeft gelegen is nog onduidelijk. Volgens buurtbewoners is het in de avond vaak nog druk bij de plas. Vlakbij de plek waar het is gebeurd, staat een bankje. „Maar blijkbaar was het dinsdag door de hitte, of misschien het voetbal op tv,  het niet zo druk en was er niet meteen hulp ter plekke.”

De vijver is ongeveer vier jaar geleden gemaakt. Het is vrij  toegankelijk; er staan geen waarschuwingsborden, of borden die zwemmen afraden of verbieden.

Oldenzaal e.o.