Ontmanteling oude bommen aan de Sniedersveldweg nabij vliegveld Twenthe door de EOD.
Volledig scherm
Ontmanteling oude bommen aan de Sniedersveldweg nabij vliegveld Twenthe door de EOD. © Lars Smook

Bommen geruimd, Dinkelland geeft terrein bij vliegveld weer vrij

DEURNINGEN - Het onderzoek naar explosieven bij Vliegveld Twenthe is afgerond. De gemeente Dinkelland geeft vanaf vrijdag het gebied rond de Knollerveldweg weer vrij.

Dinkelland verklaarde het gebied tussen ruwweg de Knollerveldweg, Oude Postweg en Sniedersveldweg, tussen Hengelo en Oldenzaal en ter hoogte van Deurningen, in september 2018 tot verboden terrein. Aanleiding was de hernieuwde vondst van oorlogsmunitie. Dat er veel explosieven lagen, was wel bekend. Maar volgens Dinkelland waren die zo ver naar de oppervlakte gekomen dat er risico’s op ongelukken ontstonden.

Kosten verhalen

Hoeveel explosieven er uiteindelijk precies zijn opgeruimd, heeft de gemeente niet bekend gemaakt. Volgens burgemeester John Joosten gaat het om enkele duizenden grotere en kleinere projectielen. Een deel werd ter plekke tot ontploffing gebracht. De ontruiming liep forse vertraging op. Mede omdat een groot deel van de kogels en granaten in putten lagen. De kosten bedragen ruim 250.000 euro. Dinkelland verwacht daarvan het grootste deel te verhalen op het Rijk. Voor de gemeente blijft dan zo’n 75.000 euro over.

Oldenzaal e.o.