Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Brandweer onder vuur na cafébrand Ootmarsum

OOTMARSUM - Ofschoon de afstand tussen de brandhaard en de kazerne amper 500 meter was, heeft het tien minuten geduurd voor de Ootmarsumse brandweer ter plaatse was bij de brand in café De Poort. Dat kwam omdat het vereiste aantal van vier manschappen niet aanwezig was voor een uitruk.


Zes minuten na de brandmelding om 14.33 uur op vrijdag 24 juni waren in de kazerne slechts drie brandweerlieden paraat. De vierde kwam twee minuten later. Pas toen kon de wagen uitrijden.

Geen gevolg
Maar de daardoor vertraagde uitruk heeft geen enkel gevolg gehad voor de brandbestrijding en de ontwikkeling van de brand. Dit zegt Ronald Pellewever, sectorhoofd brandveiligheid bij de Brandweer Twente. „Het is misschien niet helemaal gegaan zoals het had gekund, maar dat heeft geen enkele invloed gehad. De schade aan het pand was niet minder groot geweest. We waren er binnen de vereiste aanrijdtijd van tien minuten. We hebben gedaan wat moest en kon, meer zat er niet in.”

Kritiek
Pellewever reageert hiermee op kritiek van buurtbewoners over de trage aanpak van de brand. Want pas 20 minuten na het uitbreken van de brand werd er echt een begin gemaakt met het blussen. Dat gebeurde nadat korpsen uit de omliggende plaatsen ook waren gearriveerd. Het pand brandde grotendeels uit. Ook de politiek in Dinkelland vraagt zich af of er niet sneller gehandeld had kunnen en moeten worden.

Oldenzaal e.o.