Volledig scherm
Het CDA Dinkelland wil van het college weten of dat actie gaat ondernemen tegen de herverdeling van de jaarlijkse gelden uit het gemeentefonds. © Emiel Muijderman

CDA Dinkelland wil meer geld uit gemeentefonds

DENEKAMP - Kleinere plattelandsgemeenten als Dinkelland en Tubbergen lopen grote bedragen mis uit het gemeentefonds. Reden voor het CDA-fractie om opheldering te vragen bij het college van B en W. De christen-democraten willen weten hoe groot de schade is voor Dinkelland en of de gemeente stappen onderneemt.

Onderzoek heeft volgens het CDA aangetoond dat de herverdeling van de jaarlijkse bijdragen uit het Gemeentefonds in de praktijk slecht uitpakt voor gemeenten met een groot buitengebied. Terwijl juist deze gemeenten door hun omvang meer geld kwijt zijn aan wegen- en groenonderhoud. Zij profiteren slechts voor een derde van de nieuwe verdelingssystematiek en niet voor de toegezegde 100 procent. Waarnemend minister Blok wil slechts 43 miljoen euro overmaken aan de kleinere gemeenten. Terwijl die formeel recht zouden hebben op bijna 130 miljoen euro.

„Een aantal kleinere gemeenten, vooral in Zeeland, heeft een boze brief verstuurd naar de minister”, vertelt CDA-woordvoerder Edo van Bree. „Wij willen graag weten wat dit besluit van de minister de gemeente Dinkelland gaat kosten. En wat zijn de consequenties voor de dienstverlening als er minder wordt uitgekeerd?” Zijn fractie wil weten of het college het standpunt van de Zeeuwse gemeenten deelt en of er sprake is van bereidheid om actie te ondernemen. Als dat niet het geval is, wil het CDA graag de reden daarvan weten.

Oldenzaal e.o.