Volledig scherm
Natuurgebied De Bergvennen bij Lattrop. © Robin Hilberink

CDA: ‘Schrap beschermde status natuurgebieden in Noordoost-Twente’

DENEKAMP - Nauwelijks bekomen van de discussie rondom het Wierdense Veld, wil het CDA nu ook af van de beschermde Natura 2000-status van Bergvennen & Brecklenkampse Veld en Achter de Voort.

Dat is althans de boodschap die raadslid Arie Mentink en zijn fractiegenoten van CDA Dinkelland in een brief aan CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels hebben aangeboden.

Duitse regelgeving is ruimer

Volledig scherm
Op de kaart: natuurgebieden De Bergvennen (rechts) en Achter de Voort (links) © GoogleMaps

Aanleiding voor de oproep is de landelijke discussie rondom stikstofdeposities. In de omgeving van beschermde natuurgebieden gelden strengere regels voor wat betreft de uitstoot van stikstof, die onder meer hun weerslag hebben op agrarische bedrijven en bouwactiviteiten. De balans tussen leefbaarheid en natuurontwikkeling op het platteland is daardoor zoek, stelt CDA Dinkelland.

Het gebied Bergvennen & Brecklenkampse Veld is een relatief klein gebied (146 hectare) dat zich uitstrekt langs de Duitse grens. Bij de oosterburen gelden ruimere stikstofwaarden en het CDA zegt op basis van informatie van de provincie Overijssel dat de depositie via de lucht voor 61 procent afkomstig is uit Duitsland. „Het is dweilen met de kraan open”, aldus Arie Mentink.

Achter de Voort is een deelgebied van het grotere Natura 2000-gebied Agelerbroek & Voltherbroek, maar ligt geïsoleerd op twee kilometer afstand. Het is een Bosreservaat waar al geen menselijke ingrepen mogen plaatshebben, zegt Mentink. „Beleidsmakers zijn dit simpelweg vergeten. Natura 2000-begrenzing biedt totaal geen toegevoegde waarde.”

Opschoonactie

CDA Dinkelland houdt vast aan uitspraken van Carola Schouten dat er kritisch moet worden gekeken naar  Natura 2000-gebieden die door hun omvang en ligging structureel zwak zijn en blijven en deze ‘opschonen’. Volgens de lokale fractie van de christendemocraten voldoen Bergvennen en Achter de Voort aan die criteria.

Saillant is dat er vorige maand uitgerekend vanuit de CDA-Kamerfractie (en die van de VVD) stemmen opgingen om de beschermde status van een ander natuurgebied in Twente, het Wierdense Veld, te schrappen. Dat idee kwam de partij op kritiek te staan van natuurbeheerders, maar ook vanuit de lokale politiek. 

De petitie ‘Red het Wierdense Veld’ van Platform Progressief Wierden en GroenLinks Hellendoorn is ondertussen door meer dan 1.300 mensen ondertekend.

Oldenzaal e.o.