Volledig scherm
© Frans Nikkels

Coalitie in Dinkelland op ontploffen na wegstemmen wethouder Kleissen

DENEKAMP - Er lijkt een onherstelbare breuk te zijn ontstaan in de coalitie van Lokaal Dinkelland en CDA in de gemeenteraad van Dinkelland. Dat is het gevolg van het aannemen dinsdagavond door een meerderheid van de raad van een motie van wantrouwen tegen CDA-wethouder Eric Kleissen. Hij werd weggestemd.

Reden was dat er geen vertrouwen meer is dat Kleissen de kwestie rond het veelbesproken Landbouw Ontwikkelings Gebied (LOG) aan de Hondevelsweg tussen Weerselo en Saaasveld nog naar behoren gaat behandelen.

Steun
De PvdA diende deze motie in. Die werd gesteund door coalitiepartner Lokaal Dinkelland en ook D66. Daarmee waren er 11 stemmen voor de motie en 9 tegen. Curieus was het stemgedrag van Henk Meijer van Lokaal Dinkelland. Hij was in eerste instantie van plan zich van stemming te onthouden maar dat kon niet. Zijn tegenstem was niet meer geldig waarop hij de raadszaal verliet.

Geen vertrouwen
De PvdA-fractie in de persoon van Cel Severij bond dinsdagavond de kat de bel aan. Hij zei geen vertrouwen meer te hebben in wethouder Kleissen waar het de veelbesproken LOG-kwestie betreft. Varkensmester Munsterhuis wil in het LOG-gebied aan de Hondeveldsweg een megastal bouwen voor vele duizenden varkens. En dat is zeer tegen de zin van de omwonenden en andere betrokken partijen in Weerselo en omgeving.

Meerderheid
Maar ook de gemeenteraad verzet zich daar al jaren tegen. Daarom nam een meerderheid van de gemeenteraad vorig jaar een motie aan waarin wethouder Eric Kleissen werd opgedragen alles te doen binnen de wettelijke mogelijkheden om te voorkomen dat daar een intensieve veehouderij wordt gevestigd. Ondanks herhaaldelijk aandringen deed hij dat volgens de PvdA niet. De partij kreeg gisteravond in het debat de steun van de grootste partij in de raad: Lokaal Dinkelland. Saillant is dat Lokaal Dinkelland een coalitie vormt met het CDA.

Einde
CDA-fractieleider Jos Jogems maakte er geen geheim van dat dit het einde is van de coalitie. En dat noemde hij voor Dinkelland een slechte zaak. „Op korte termijn misschien winst, maar op de lange termijn alleen verlies.”

Oldenzaal e.o.