Volledig scherm
De verdwijning van het marmeren altaar uit de Plechelmuskerk heeft ertoe geleid dat het bestuur van de Plechelmusparochie de locatieraad heeft ontslagen. © Carlo ter Ellen

Commotie rondom verdwenen marmeren altaar in kerk Saasveld

SAASVELD - Het bestuur van de Plechelmusparochie heeft de leden van de locatieraad Saasveld ontslagen. Een maatregel die direct voortvloeit uit de vermissing van het marmeren altaar uit de Plechelmuskerk van Saasveld. Voor het parochiebestuur was dat ook aanleiding om bij de politie melding van vermissing te doen.

In het weekend van 12 en 13 november vernam het bestuur dat het vaste marmeren altaar uit de kerk niet meer op zijn plaats stond. Hiervoor in de plaats was een 'gelijkend houten mobiel meubel' op de plek van het altaar neergezet. Navraag bij de locatieraad van de geloofsgemeenschap Saasveld, met daarbij het dringende verzoek om het originele altaar terug te plaatsen, leverde niet het gewenste resultaat op. Reden voor het bestuur om aangifte te doen en de locatieraad te ontslaan.

Ontheiligd
Inmiddels is het aartsbisdom over het incident ingelicht. Volgens het kerkelijk recht is de kerk door deze actie ontwijd en ontheiligd. De kerk is niet meer voor de eredienst te gebruiken en wordt gesloten tot het moment dat er een 'nieuw vast altaar met natuurstenen dekplaat' is aangebracht en ingewijd. Om te voorkomen dat de hele geloofsgemeenschap wordt getroffen door een langdurige sluiting van hun kerk wordt voorgesteld om zaterdag 3 december een eucharistieviering te houden. Pastor Bernard Reerink zal dan voorgaan in een ritueel van boete en verzoening.

Oldenzaal e.o.