Volledig scherm
Het koor Da Capo brengt komende zondag het themaconcert ‘Moeder Aarde’ in de r.k. Simon en Judaskerk in Ootmarsum. © Da Capo

Da Capo in Ootmarsum op de bres voor ‘Moeder Aarde’

OOTMARSUM/SAASVELD - Voor een reprise van het themaconcert ‘Moeder Aarde’ zondag 13 oktober in de Simon en Judaskerk in Ootmarsum kan het koor Da Capo twee goede redenen aanvoeren: de eerste uitvoering vorig jaar was een daverend succes én de boodschap heeft aan urgentie niets ingeboet.

Het Saasveldse Da Capo is een gemengd (pop)koor van circa 35 leden met een breed repertoire. Hoewel zwaar in de minderheid (tien stuks) zijn de mannen in elk geval qua volume goed aanwezig in het koor. De nadruk ligt vooral op lichte popsongs, maar onder leiding van dirigent Resy Weernink wordt ook licht klassiek niet uit de weg gegaan.

Uitbuiting

‘Moeder Aarde’ is volgens Jacqueline Wiggers een concert met een duidelijke boodschap. Alle mensen die op de wereld leven, maken deel uit van de aarde. ‘Vol verbazing en verwondering genieten zij van de natuur en maken ze gebruik van de aarde’, stelt Da Capo. Overal ter wereld is sprake van misbruik en uitbuiting van diezelfde aarde. Met als gevolg vernietiging van de natuur, hongersnood, uitstervende diersoorten en natuurrampen. Conclusie van Da Capo:  ‘De aarde heeft geen mensen nodig, maar mensen hebben de aarde wel nodig.’

Wake-up call

Tijd voor een muzikale wake-up call. Waarbij een mix van passende popsongs visueel wordt ondersteund met beelden die passen bij het thema van dit concert. Krijgen de bezoekers in Ootmarsum zware kost voorgeschoteld? Wiggers: „Redelijk. Maar het wordt wel een heel mooi concert. Met veel liedjes die we al een tijdje zingen. ‘Morning has broken’ van Cat Stevens bijvoorbeeld, maar ook ‘Fix you’ van Coldplay, ‘Earth song’ van Michael Jackson en ‘Conquest of paradise’ van Vangelis.”

Tsunami

ijdens de liedjes krijgt het publiek dus beelden te zien van de problemen en de bedreigingen waar ‘Moeder Aarde’ mee te maken heeft. „We zingen ook een behoorlijk zwaar lied dat ‘Mother Mary’ heet. Een requiem over de grote tsunami van december 2004. Als we dat nummer zingen, laten we ook beelden zien van die ramp. Op die manier versterken muziek en beelden elkaar.” 

Jammer

De reacties op dit concert vorig jaar in de ‘eigen’ Plechelmuskerk van Saasveld  waren dermate positief dat ‘Moeder Aarde’ dus een reprise krijgt. „Het concert duurt ongeveer een uur”, vertelt Wiggers. „In Saasveld vonden de meeste mensen het jammer dat het na een uur al was afgelopen. Daarom hebben we het repertoire ook gelaten zoals het was.”

Muzikaal wordt het koor ondersteund door Josephien Havinga op piano en Anne Boswinkel op slagwerk. Het concert begint om 15.00 uur (kerk geopend vanaf 14.30 uur). Toegangskaarten kosten vijf euro per stuk en zijn bij binnenkomst tegen contante betaling verkrijgbaar.

Oldenzaal e.o.