Volledig scherm
© Robin Hilberink

De IJskuip in Noord Deurningen heeft het beste ijs van Europa

NOORD DEURNINGEN - Hermien en Erik Kuiper beseffen het eigenlijk nog nauwelijks. Dinsdag, in het Italiaanse Bologna, werden ze gekroond tot beste ijsmakers van Europa.

Het stel kreeg in Bologna te horen dat hun honing-yoghurtijs met frambozen en walnoten was verkozen tot het beste en meest smaakvolle ijs van Europa. „We werden overladen met complimenten. Van ijsmeesters, maar ook door de pers. 'Bellissimo'. kregen we steeds maar weer te horen”, aldus Kuiper.

Twentse producten

Afgelopen weekeinde vertrokken ze in de auto naar Bologna, daar waar Gelato een enorme ijsfabriek heeft staan. In koeltassen zaten verse producten uit Twente. Een complete honingraat uit Ootmarsum, frambozen van buurman Wouter Krabbe en walnoten van eigen grond. De basis van het ijs, met melk van hun eigen Jersey-koeien, was al aangemaakt op de boerderij.

Quote

De pers kreeg steeds meer belangstel­ling voor ons. Ze wisten niet wat ze zagen

Erik Kuiper

Eenmaal in Bologna zagen ze dat het gros van de deelnemers ijs maakte met melk die ze kochten in de plaatselijke supermarkt. „De pers kreeg steeds meer belangstelling voor ons. Eigen melk, die honingraat. Ze wisten niet wat ze zagen. Dinsdag mochten erkende ijsmeesters en de pers ons vier minuten lang vragen stellen. Maar ze bleven maar doorgaan. Dat gaf me al een goed gevoel. Op een gegeven moment hebben ze het gesprek maar afgebroken.”

Wereldkampioenschap

Ze bleven al hun 19 concurrenten voor. Over zeven weken staat het wereldkampioenschap op het programma. In het Italiaanse Rimini, van 8 tot en met 10 september.

Oldenzaal e.o.