Volledig scherm
© ANP

Denekamper Elias B. pleegt zelfmoord in gevangenis Vught

DENEKAMP/VUGHT – Denekamper Elias B.(46) die gedetineerd zat voor het doodsteken van de destijds 27-jarige Aswintha Dijkstra uit Sneek, heeft vrijdag in de gevangenis van Vught zelfmoord gepleegd. Elias B. heeft Aswintha Dijkstra op 17 juni 2011 met zeventien messteken om het leven gebracht in haar huis, voor de ogen van haar twee kinderen. Twee van B.’s eigen kinderen waren daar ook op dat moment. Zij verbleven er nadat hun moeder B. had verlaten.

B. had een relatie met de zus van Aswintha. Hij wilde niet dat zijn kinderen na de breuk met zijn echtgenote bij zijn voormalige schoonzus zouden opgroeien. De Denekamper werd in 2012 veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs, een vonnis dat in hoger beroep werd bekrachtigd. De man was volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht verminderd toerekeningsvatbaar en zou lijden aan een persoonlijkheidsstoornis.

Kapmes
B. beweerde steeds dat hij het allemaal niet van plan was. Hij had een kapmes, een dolkmes, een kruisboog en een hamer meegenomen om naar eigen zeggen zijn slachtoffers af te schrikken.Het gerechtshof geloofde dat niet omdat de Denekamper al maanden bedreigingen richting zijn ex-schoonzus en voormalig echtgenote stuurde.

Huiselijk geweld
Aan de moord ging een leven vol huiselijk geweld vooraf dat leidde tot het vertrek van B.’s echtgenote. De kinderen zouden opgroeien bij haar schoonzus Aswintha. Volgens Aswintha’s moeder gedroeg Elias zich als een tiran. De gruwelijke daad leverde B. in Friesland de bijnaam Slager van Sneek op.

Doodsbang
,,De kinderen waren doodsbang voor hem. Als hij wat zei krompen ze van angst ineen", verklaarde Aswintha’s moeder. ,,Ze waren graatmager en als ze weer eens bont en blauw waren, werden ze ziek gemeld op school." B. was voor zijn daad storingsmonteur in dienst van een Gronings bedrijf in hijstechniek.

Oldenzaal e.o.