Volledig scherm
Molenaar © Robin Hilberink

Denekamper Jozef Derkman: molenaar in hart en nieren

DENEKAMP - De Denekamper Jozef Derkman viert dit jaar zijn zijn 40-jarig jubileum als vrijwillig molenaar. Hij is een van de eerste vrijwillige molenaars in Noordoost-Twente die in de afgelopen 40 jaar zijn sporen meer dan heeft verdiend.


De 79--jarige Denekamper woont op minder dan een steenworp van de Sint Nicolaasmolen aan de Ootmarsumsestraat in Denekamp.

Eigenaar
De molen waarvan zijn grootvader Johannes in het begin van de 20e eeuw molenaar en eigenaar was. Derkman was in 1976 de man die de molen na 42 jaar stilstand en verval weer liet draaien. Pionier Derkman stond mede aan de basis van een heuse revival van molens in de regio, tot zelfs in de Duitse grensregio.

Hart en nieren
De jubilaris is behalve vrijwillig molenaar ook bestuurslid van de Molenstichting Lattrop-Tilligte. Die beheert behalve de Nicolaasmolen ook de Borgelinkmolen in Denekamp naast de Oortmanmolen in Lattrop en de Brunninkhuismolen in Tilligte. Sinds 2011 is is dat ook het geval met de watermolen van Het Singraven. Derkman is daar nog actief als molenaar. Hij wordt beschouwd als een molenaar in hart en nieren.

Oldenzaal e.o.