Volledig scherm
PREMIUM
Sylvia Kamerich heeft MS en is een crowdfundingactie gestart om haar behandeling in Moskou te bekostigen. © Robin Hilberink

Denekampse Sylvia (54): ‘Ga ik niet naar Moskou, dan verlies ik het van deze ziekte’

DENEKAMP - Sylvia Kamerich (54) kampt al twintig jaar met de auto-immuunziekte multiple sclerose (MS). Omdat er in Nederland geen kans is op genezing, vertrekt de Denekampse op 21 oktober naar Moskou voor een stamceltherapie. De kosten van haar behandeling? 55.000 euro. „Voor mij is het vijf voor twaalf.”

Wat het ergste is aan chronisch ziek zijn? Sylvia denkt even na. „Dat ik niet kan meedraaien in de maatschappij”, klinkt het dan. „Mijn hoofd wil zo graag, maar mijn lichaam protesteert.” Rond haar 34ste kreeg ze ineens last van tintelingen in haar voeten. Toen ze kort daarna het douchewater niet meer over haar lichaam voelde stromen, raakte ze in paniek. „Eigenlijk wist ik al vrij snel dat het mis was.” Na allerlei onderzoeken kreeg ze helaas gelijk. De artsen stelden de diagnose MS en Kamerich belandde direct in het ziekenhuis. „Van die eerste aanval heb ik maanden moeten revalideren. Het was echt heel heftig. Vanaf toen kreeg ik geleidelijk aan steeds meer klachten.” De Denekampse verloor haar baan als receptioniste en kwam in een klap thuis te zitten. „Zat ik hier ineens om zeven uur ’s ochtends in mijn eentje beneden. Ik miste heel erg de sociale contacten.” Ze begon met zwemmen, nam samen met man Rob een hond en probeerde ondanks alles positief te blijven. „Soms is dat wel lastig”, legt ze uit. „Niemand weet hoe het ziekteproces verloopt.”

Oldenzaal e.o.