Volledig scherm
Kerstsfeer in Tuinland. © Marcel Jurian de Jong

Dieven ‘winkelen’ voor duizenden euro‘s bij tuincentrum in Denekamp

Tuincentrum Oosterik in Denekamp kampt met een diefstalgolf. Vanaf 1 november heeft de politie negentien meldingen van diefstal gekregen en zijn zeventien aanhoudingen verricht. De gestolen goederen hadden een waarde van twintig tot enkele duizenden euro’s.

‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is het arrestantencomplex in Borne.’

‘Zie de maan schijnt door de bomen, trippel trappel trippel trap. Hoe ben jij aan die kerstballen in jouw kerstboom gekomen? Misschien bij Oosterik gejat?’

Net als het dievengilde is ook het webcareteam van de politie in Dinkelland druk bezig geweest. Zondagavond deden zij op Facebook nog een ‘dringend verzoek’ aan de dieven uit ‘heel Nederland en een deel van Duitsland’ om direct te stoppen met het ‘winkelen’ bij Oosterik. Veel resultaat heeft het nog niet opgeleverd: na het bericht zijn al vier nieuwe meldingen van diefstal bij de politie binnengekomen. 

Tuincentra in de regio

Bij andere tuincentra in de regio heeft de kerstperiode nog niet geleid tot een stijging van het aantal aanhoudingen. ,,De meeste meldingen komen van Oosterik”, zegt een woordvoerder van de politie. Uit een belronde van deze krant langs verschillende tuincentra in de regio komen wisselende berichten. Sommige tuincentra zeggen geen stijging te hebben gemerkt, maar Tuincentrum Heerdink uit Geesteren zegt twee weken geleden wél te zijn begonnen met een tassencontrole. Het verdwijnen van een 3-meter hoge boom van 180 euro was hiervoor de spreekwoordelijke druppel. ,,Hoe een boom van drie meter kan verdwijnen?, ik heb geen idee, maar de dieven zullen dat wel weten”, zegt Gerard Heerdink. Tot een aanhouding heeft de diefstal van de boom nog niet geleid. 

Volgens Heerdink ligt het aantal diefstallen rond de kerstperiode altijd hoger. ,,Maar het lijkt elk jaar wel gekker te worden.” Tuincentrum Totaal uit Oldenzaal zegt onlangs twee incidenten te hebben gehad. Daar bedroeg de buit een set geurkaarsen. Ook zij proberen door middel van een ludiek bericht op Facebook de dader(s) tot inkeer te brengen.

,,Wij begrijpen dat de geurpotten uw hart sneller laten kloppen. Maar dat is geen reden om ze zomaar in uw tas te stoppen. Op onze camerabeelden bent u duidelijk te zien, dat houdt u de volgende keer tegen misschien. Wij zouden het kunnen waarderen wanneer u snel komt betalen, dan hoeven we er namelijk geen politie bij te halen.”

Creativiteit

De politie zegt in het bericht over tuincentrum Oosterik verbaasd te zijn door de creativiteit van de daders. Maar de woordvoerder kan niet toelichten hoe de dieven te werk gaan. ,,Als wij de modus operandi vertellen dan kunnen wij anderen op verkeerde ideeën brengen.”

De politie zegt dat Oosterik strakker zal controleren op winkeldiefstal. Om de dieven niet wijzer te maken kan ook daar geen verdere toelichting op worden gegeven. 

Tuincentrum Oosterik wil zelf niet reageren. 

Oldenzaal e.o.