Dinkelland stopt per direct met omstreden jeukrupsmiddel

DENEKAMP - Dinkelland is per direct gestopt met het bestrijden van de eikenprocessierups met het omstreden middel Xentari. Aanleiding daarvoor is een filmpje op Facebook waarin te zien is dat het middel met grof geweld in de kruin van bomen wordt gespoten, waarbij wolken van het biologische bestrijdingsmiddel in naastgelegen tuinen van woningen terechtkomen.

Wethouder Ben Blokhuis meldt dat hij geschrokken is van de manier waarop het middel wordt gebruikt. Volgens hem kan het niet de bedoeling zijn dat het middel ook in particuliere tuinen terecht komt. Hij heeft daarop opdracht gegeven direct te stoppen met het spuiten van Xentari.

Omstreden

Het middel Xentari is omstreden. Het betreft een biologisch bestrijdingsmiddel dat zeer effectief is tegen de eikenprocessierups. Probleem is echter dat het middel ook andere soorten rupsen dood. 

Volgens sommigen deskundigen is het middel ook slecht voor onder meer koolmezen, juist de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Dat Dinkelland toch toestemming gaf het middel in te zetten had te maken met een flinke overlast van de jeukrups vorig jaar. 

1Twente sprak met wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland. Beluister het interview hieronder terug.

Vorig jaar werd Twente ook geterroriseerd door de rups. Bekijk onderstaande video :

Volledig scherm
De eikenprocessierups © ANP

Oldenzaal e.o.