Het gemeentehuis van Dinkelland in Denekamp.
Volledig scherm
Het gemeentehuis van Dinkelland in Denekamp. © Carlo ter Ellen

Dinkelland vreest financiële gevolgen coronacrisis

DENEKAMP - De huidige coronacrisis kost de gemeente Dinkelland minstens 1 miljoen euro. Mocht de crisis langer duren kunnen de kosten voor de gemeente oplopen tot zo'n 2,4 miljoen euro.

Dat meldde wethouder financiën Ben Blokhuis gisteravond naar aanleiding van vragen van de fractie van de PvdA in de commissie  Omgeving en Economie/Sociaal Domein en Bestuur. Hoewel de precieze kosten natuurlijk nog niet bekend zijn, durfde Blokhuis wel alvast een voorlopige berekening los te laten op de gevolgen  van de crisis voor de gemeentelijke begroting. 

Daaruit kwam naar voren dat als de crisis redelijk snel voorbij is de gemeente zo'n 1 miljoen euro extra kwijt zal zijn. Mocht de crisis langer en steviger zijn dan kost dat de gemeente 2 miljoen. In het ergste geval, een lange en heftige crisis, kan het tekort voor de gemeente oplopen tot 2,4 miljoen euro. „Dat zijn de schattingen nu, gebaseerd op cijfers van het Centraal Plan Bureau”, aldus Blokhuis.

Fikse taak

Daar komt bij dat een deel van de tekorten structureel is, met andere woorden die tekorten komen terug in de begrotingen van de komende jaren. Blokhuis kondigde aan dat de gemeente voor een fikse taak komt te staan. „Gelukkig hebben we nog wel wat vet op de botten, maar dat de huidige coronacrisis een grote impact zal hebben op de begrotingen voor de komende jaren, mag duidelijk zijn.”

Blokhuis kondigde gisteravond al aan dat de gemeente deels aangewezen zal zijn op de reserves om deze klappen op te vangen. 

De eerste financiële gevolgen van de crisis zullen in de begroting voor 2021 terug komen. Die begroting komt komend najaar aan bod in de gemeenteraad.

Oldenzaal e.o.