carbid schieten, serooskerke, foto dirk-jan gjeltema
Volledig scherm
carbid schieten, serooskerke, foto dirk-jan gjeltema © Dirk Jan Gjeltema

Dinkelland wil carbid schieten behouden

DENEKAMP - Dinkelland wil niet tornen aan het carbidschieten op oudejaarsdag. Dat heeft de Dinkellandse gemeenteraad dinsdagavond uitgesproken.

Carbid schieten op oudejaarsmiddag hoort bij de tradities in Dinkelland. Bovendien houden de carbidschieters zich goed aan de gemaakte afspraken, aldus burgemeester John Joosten van Dinkelland.

Wel constateerde hij dat uit controles is gebleken dat vaker geknald wordt met melkbussen groter dan de toegestane 30 liter bussen. Dat wil volgens de burgemeester niet zeggen dat dat per se onveiliger is. Hij wil samen met de andere Noordoost-Twentse gemeenten nieuwe afspraken maken met betrekking tot de veiligheid van het carbid schieten. Het schieten met carbid mag wat hem betreft gewoon blijven, ondanks de huidige discussie over een algemeen vuurwerkverbod. 

Joosten maakte verder bekend dat de schade aan gemeentelijke eigendommen  tijdens de jaarwisseling is toegenomen van 2500 euro in 2019 tot 8200 euro tijdens de afgelopen jaarwisseling. Ook is het aantal klachten toegenomen. Verder constateerde de burgemeester dat in de gemeente steeds vroeger, al voor kerst, vuurwerk wordt afgestoken.

Oldenzaal e.o.