Volledig scherm
PREMIUM
Patrick Schiphorst, Marc Smellink en Joris Poffers (vanaf links) willen weten hoe de gemeentepolitiek aantrekkelijker gemaakt kan worden voor jongeren. © Robin Hilberink

Dinkellandse jongeren worden op straat aangesproken voor experiment

DENEKAMP - Jongeren in Dinkelland opgelet! Jullie kunnen zomaar een dezer dagen op straat worden aangesproken door een gemeenteraadslid. Want de gemeenteraad Dinkelland wil graag weten wat jou bezighoudt, wat beter kan in de gemeente en hoe jouw belangen het best gewaarborgd kunnen worden.

De drie jongste leden van de Dinkellandse gemeenteraad, Joris Poffers (VVD), Marc Smellink (CDA) en Patrick Schiphorst (Lokaal Dinkelland), zijn de initiatiefnemers van dit project om de jeugd meer bij de politiek te betrekken. "We willen weten wat er leeft onder de jongeren in onze gemeente", zegt Marc Smellink. "In de gemeenteraad beslissen we over zaken die jongeren aangaan zonder dat we ze erbij betrekken of weten wat ze zelf willen. En eigenlijk is dat raar. Zij zijn immers de toekomst."

Initiatief 

De raad besloot daarop zelf het initiatief te nemen. "We gaan als gemeenteraad en commissieleden de straat op in alle kernen", zegt Joris Poffers. "Daar gaan we jongeren opzoeken en vervolgens interviewen aan de hand van enkele vaste vragen. De antwoorden worden verzameld en daarin hopen we een rode draad te ontdekken die we kunnen gebruiken bij ons beleid voor jongeren."

Natuurlijk hopen ze ook jongeren te spreken die bereid zijn mee te denken en te doen. "Ze hoeven heus niet direct politiek actief te worden", zegt Patrick Schiphorst. De drie geloven niet dat de jongeren anno 2019 niet geïnteresseerd zijn in politiek. “Als het over woningbouw, uitgaan of sportverenigingen gaat, hebben ze wel degelijk een mening", is de ervaring van Marc Smellink.

Quote

Als het over woningbouw, uitgaan of sportvere­ni­gin­gen gaat, hebben jongeren wel degelijk een mening

Marc Smellink

Oldenzaal e.o.