Volledig scherm
© Hans Peters

Domper op intocht paashout Ootmarsum: wagen zakt door wiel

OOTMARSUM - De spectaculaire intocht van het paashout in Ootmarsum is zaterdag niet volgens de aloude traditie verlopen. Want van de drie eerder deze middag uit het stadje vertrokken oude boerenwagens keerden er maar twee terug. 

De derde wagen van vrachtboer Walter Brunninkhuis kreeg halverwege de terugtocht te maken met pech. Een van de vier houten wielen begaf het. De oude eikenhouten spaken begaven het plotseling waardoor het wiel compleet afbrak. De zwaarbeladen wagen kwam scheef op straat te staan maar persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Container

Reparatie ter plekke op de Laagsestraat tussen het Springendal en Ootmarsum was niet mogelijk. Daarom besloten de poaskearls loonbedrijf Postel in te schakelen. Met een kraan werd het paashout overgepakt in een container en naar de Paasweide gebracht. Even later arriveerden daar ook de twee in tact gebleven wagens van Eertman en Aarnink. 

Het talrijke publiek langs de route was enigszins teleurgesteld; een domper op een aloude en rijke traditie. Het is sinds mensenheugenis niet eerder voorgekomen dat slechts twee wagens het hout naar het stadje kwamen brengen. De drie wagens zijn al heel oud maar worden goed onderhouden. In de historie zijn er wel vaker technische problemen aan de wagens geweest tijdens hout halen maar die konden wel worden gerepareerd. Voor het paasvuur heeft de gang van zaken geen gevolgen.

Paarden op hol

Het is niet de eerste keer dat er iets mis gaat bij de intocht van het paashout. Twee jaar geleden sloegen de paarden van een van de wagens op hol. Dit liep wonderwel goed af. Er gebeurden ‘geen persoonlijke ongelukken’. Ook de twee paarden bleven ongedeerd.

Oldenzaal e.o.