Foto ter illustratie. Deze minibieb is te vinden in Eibergen.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Deze minibieb is te vinden in Eibergen. © Peter Zandee

Dorpsbibliotheek Lattrop wil uitbreiden met 'mini-biebs'

LATTROP - De Dorpsbibliotheek Lattrop overweegt uitbreiding met enkele 'mini-biebs' in het dorp. Dat zijn kastjes gevuld met boeken die een plek krijgen bij bijvoorbeeld de winkels. Op die manier wil de Dorpsbibliotheek Lattrop nog verder uitbreiden.

De dorpsbibliotheek is sinds december 2018 geopend en heeft een plek gekregen in het ketelhuis achter de kerk. Alle boeken zijn tweedehands en gedoneerd door mensen in de regio. "Met Burendag 2018, in aanloop naar de opening, hebben we een inlevermoment gehouden", vertelt Milja Kleissen, een van de Lattropse vrijwilligers. "We hebben toen zoveel boeken ontvangen dat het er niet eens allemaal in past."

Draait op vertrouwen

De Lattropse bibliotheek lijkt veel op een gewone, maar er zijn wel verschillen. "Aan boetes en uitlevertermijnen doen we niet," aldus Milja. "De dorpsbibliotheek draait op vertrouwen. Dat gaat goed, juist omdat we een dorp zijn. Het onderhoud wordt gedaan door vrijwilligers die het leuk vinden om mee te werken. Zij rouleren en houden de boel netjes."

Om de bieb nog meer onder de aandacht te brengen is er het idee voor de boekenkasten in het dorp. "Mensen kunnen dan een boek pakken als ze ergens moeten wachten", zegt Kleissen. "Die boeken kun je dan ook zo weer inleveren bij een andere mini-bibliotheek, of bij de dorpsbibliotheek zelf. Het idee is nog in overleg, maar op die manier zouden we nog verder kunnen uitbreiden."

Beuningen

Ook Beuningen is een 'minibieb' rijker. De kast is geplaatst op het kerkplein van Beuningen. In de kast kunnen boeken, spelletjes of puzzels worden toegevoegd of geleend of omgeruild worden. De minibieb is voor jong en oud.

  1. Ootmarsums kunstwerk als statement tegen gedwongen eenzaamheid ouderen tijdens corona
    PREMIUM

    Ootmarsums kunstwerk als statement tegen gedwongen eenzaam­heid ouderen tijdens corona

    OOTMARSUM - Hij kan het niet laten. De inmiddels 74-jarige Frans Houben uit Ootmarsum heeft langs de doorgaande Oldenzaalsestraat in zijn woonplaats een levensgroot kunstwerk gemaakt met daarop een statement tegen de eenzame opsluiting van senioren in verzorgings- en verpleeghuizen. „Zie het maar als een protest tegen de kilheid waarmee in Den Haag beslissingen over oudere mensen worden genomen.”

Oldenzaal e.o.