Volledig scherm
Op sportief gebied was klootschieten altijd zijn grote passie. Buiten de baan was Herman in 't Veld altijd verknocht aan zijn Lemselo. © Frans Nikkels

Driekwart eeuw trouw aan KV Lemselo

LEMSELO - Hij is erelid van de KV Lemselo, de klootschietersvereniging waar hij nu al driekwart eeuw lid van is. Buiten de klootschietbaan bleef Herman in 't Veld (86) altijd verknocht aan het buurtschap waar hij opgroeide en zijn hele leven woonachtig is.


Voor Herman in ’t Veld was de wereld tot nu toe redelijk overzichtelijk. Hij werd geboren in Lemselo, woont nu al zijn gehele (86-jarige) leven aan de Morsweg 3 en zal dat -zo lang zijn gezondheid het toelaat- ook blijven doen. Op vakantie gaan? Het komt niet in zijn gedachten op. „Ik ben nooit weggeweest; hooguit een dagje met de bus van Ter Beek. Zo nieuwsgierig was ik niet. Ik gaf helemaal niets om vakanties, konden ze me niet blij mee maken.”
Waar ze hem wel blij mee konden maken, was klootschieten. Driekwart eeuw is hij nu lid van de KV Lemselo. Herman was nog een peuter toen zijn oom hem voor de eerste keer meenam naar een klootschietwedstrijd. Voorop de fiets ging het naar de baan op de Ootmarsumsedijk. „Alleen maar kijken natuurlijk, ik mocht nog niet meedoen. Maar een paar jaar later ben ik wel lid geworden.” Anno 2015 betaalt In ’t Veld nog steeds getrouw zijn contributie.

Aan de Morsweg woont hij naast het gezin van zijn neef. Een van diens kinderen, de driejarige Sam, is ook al besmet met het klootschietvirus. Zelf een gezin stichten, is er nooit van gekomen. Een keer had hij verkering met een meisje. Maar: „Haar moeder wilde het niet hebben”, meldt In ’t Veld droogjes. Hoeveel rebbels he’j?, wilde zijn schoonmoeder weten, daarmee doelend op de palen in de stal waar de koeien aan werden bevestigd. Het waren er te weinig om het feest door te laten gaan. „Je moest er natuurlijk wel meer hebben dan zij. Tsja, als het voor de tijd al niet klopt, dan kan ik me daar toch niet mee verenigen.”

Lees het complete interview met Herman in 't Veld in De Twentsche Courant Tubantia van 20 januari.

Oldenzaal e.o.