Volledig scherm
Erik Journée (links) en Jeroen Nieuwhuis van New Day studio in de set in aanbouw in AFAS Live. © Eigen foto

Duo uit Denekamps heeft belangrijke rol bij Gouden Televizier-Ring Gala

AMSTERDAM - Voordat Jan Smit, Arjen Lubach, Nicolette Kluijver en al die andere bekende Nederlanders donderdagavond de zaal van AFAS Live ingaan, moeten ze eerst langs Erik Journée (27) en Jeroen Nieuwhuis (26) uit Denekamp. Het bedrijf NEW DAY studio van het duo is door AVROTROS ingehuurd om alle genomineerden van het Gouden Televizier-Ring Gala op de foto te zetten.

En daarmee doe je het tweetal nog tekort, want hun klus behelst veel meer dan het schieten van het perfecte plaatje. "AVROTROS is bij ons uitgekomen vanwege onze stijl van fotograferen. Wij maken veel gebruik van licht en zorgen dat de foto's een schilderachtige uitstraling krijgen", vertelt Journée. 

Van rode loper door naar Denekampers

Nadat de BN'ers over de rode loper zijn gelopen, worden ze opgewacht door Journée en Nieuwhuis. Niet bij een wandje met logo's van sponsoren zoals bij profvoetballers na een wedstrijd, maar in een complete studio van NEW DAY die speciaal voor het Gouden Televizier-Ring Gala is ontworpen en opgebouwd. Later op de avond gaan de prijswinnaars na het in ontvangst nemen van hun kleinood ook meteen weer langs het Denekampse duo. "Behalve de winnaar van de gouden ring, die heeft eerst andere verplichtingen. Die komt eerst live in de uitzending bij Pauw en zo."

De camera's van de twee zijn al precies afgesteld om  de perfecte, schilderachtige foto's te schieten. Twee professionele fotoshoppers, ingehuurd door NEW DAY, bewerken de beelden razendsnel waarna de organisatie van het Gouden Televizier-Ring Gala de foto's bijna direct de wereld in kan slingeren. De tv-sterren mogen de beelden op hun beurt delen via hun eigen socialemediakanalen. 

"Bij het bewerken van die foto's moet je denken aan het wegwerken van een plukje haar dat niet goed zit. Of stel dat Arjen Lubach opeens een puist op z'n hoofd heeft; dan kan die nog onzichtbaar worden gemaakt", zegt Journée lachend. 

Quote

Stel dat Arjen Lubach opeens een puist op z'n hoofd heeft; dan kan die nog onzicht­baar worden gemaakt

Erik Journée

Zeven man voor perfecte plaatje

'Team NEW DAY' bestaat in totaal uit zeven mensen. "Behalve de fotoshoppers hebben we nog drie assistenten mee die werkzaam zijn in ons bedrijf. Zij zijn de runners, die bijvoorbeeld statieven of lampen verplaatsen."

De Denekampers, die met hun bedrijf in Deurningen zijn gevestigd, zijn erg vereerd. "AVROTROS was al jaren op zoek naar een aanpak als deze. Ze wilden een fotosetting als bij de Oscars in Amerika en komen bij ons uit. Vorig jaar stond er voor de BN'ers nog een selfiemachine, nu mogen wij ze op de foto zetten. Dat is toch geweldig?"

Geen tijd voor afterparty

Vanaf zes uur lopen de Nederlandse televisiesterren over de rode loper. Het gala duurt tot één uur in de nacht. Of het duo daarna doorgaat naar een afterparty? "Nee, dat zit er niet in. Voor vijf uur 's nachts moet onze hele studio en al ons materiaal het AFAS Live uit zijn. Mocht alles goed gaan, dan drinken we er morgen één op!" 

Oldenzaal e.o.