Volledig scherm
Ter illustratie. © Toby de Kort

Dure rekening voor dumpen van drugsafval in Reutum

ALMELO - Hij reed in een busje, moest plassen op een parkeerplaats langs de A1, zag drie olievaten staan en dacht, die neem ik mee. De inhoud dumpte hij ’s avonds langs een zandweg in Reutum. Dat had de 59-jarige Hengeloër B. beter niet kunnen doen. Het bleek drugsafval.

De troep die hij in november 2017 in Reutum loosde, was een stinkende mix van onder meer ethanol en methanol. Vermoedelijk afkomstig uit een drugslab. Iemand in de buurt zag de bus, belde de politie en even later werd hij in een naburig café aangehouden. Eerst verklaarde B. dat hij het vat - twee waren al leeg - voor een vriend moest leeggooien, later wilde hij ze als oud-ijzer verkopen, en nog weer later, wilde hij in de vaten een vuurtje stoken met oudjaar.

Vloeistof

De Hengeloër is voor justitie geen onbeschreven blad. Hij heeft al huiselijk geweld, een drugsdelict en een paar keer dronken rijden op z’n kerfstok, al is dat al een tijdje terug. Kern van de zaak is dat hij tientallen liters vergif dumpte en dat dit door de provincie moest worden opgeruimd. De vloeistof zat al bijna in het grondwater. Kosten: 41.777 euro en 13 cent. B. bekende gisteren in de Almelose rechtbank meerdere keren schuld. Maar daar kwam hij niet mee weg. Het vergrijp wordt hem zwaar aangerekend.

Terugbetalen

Probleem is wel dat B. in de schuldsanering zit, veel geld valt er bij hem dan ook niet te halen. „Ik heb de rekening naar de bewindvoerder gestuurd”, zei B. „En wat heeft die er mee gedaan?”, vroeg de rechter. „Op de stapel gelegd?” B. wist het niet. Dat hij nu weer werkt als vrachtwagenchauffeur, maakt dat hij niet twee maanden de cel in hoeft, zoals de officier eiste. Hij krijgt wel  de maximale werkstraf van 240 uur. En de bijna 42 mille? Die moet hij op termijn gewoon terugbetalen. Zo niet, dan wordt het alsnog 243 dagen zitten.

  1. Marga Bult onder vuur na ‘grapje’ over Zwarte Piet en Humberto Tan: ‘Ik ben geen racist’

    Marga Bult onder vuur na ‘grapje’ over Zwarte Piet en Humberto Tan: ‘Ik ben geen racist’

    Marga Bult heeft veel kritiek op sociale media gekregen, nadat ze zondagavond tijdens het televisieprogramma Café Hendriks & Genee een naar eigen zeggen onschuldig grapje maakte over Humberto Tan. De Twentse zangeres wordt op Twitter en Facebook uitgemaakt voor racist. “Je kunt tegenwoordig echt niets meer zeggen. Ik sta voor een multiculturele samenleving en ben absoluut niet racistisch.”

Oldenzaal e.o.