Eerbetoon aan omgekomen vliegers in Rossum

videoROSSUM - Ze kwamen niet te voet of in voertuigen om Nederland te bevrijden, maar vlogen in vele missies met hun jachtvliegtuig, verkenningstoestel of bommenwerper over ons land naar Duitsland.

Op zeven plekken in de voormalige gemeente Weerselo worden komende weken monumenten geplaatst ter nagedachtenis aan  geallieerde vliegtuigbemanningen die hier omkwamen. Dat gebeurt op de plekken waar hun vliegtuigen destijds zijn neergestort.

Zaterdagochtend gebeurde dat voor het eerst, in Rossum. Op de hoek Lemseloseschoolweg – Haarstraat, waar  op 13 mei 1943 een Avro Lancaster bommenwerper met Brits/Canadese bemanning neerstortte, plaatste de vereniging Heemkunde Oalde Gemeente Weersel het eerste monument, in aanwezigheid van loco-burgemeester Ilse Duursma van de gemeente Dinkelland. De jonge inwoners Ard Scholten (11) en Yindee van der Weide (12) plaatsten om en om portretten van de omgekomen bemanningsleden bij het gedenkteken.

De monumenten zijn eenvoudige informatieborden met daarop de plaats, datum en wat zich op die plaats heeft afgespeeld en de lijst met namen van de bemanning. De buurt, die steeds nauw wordt betrokken bij deze ceremonie plaatst als een vorm van betrokkenheid een zwerfkei bij het monument. In totaal sneuvelden in het gebied 28 bemanningsleden van 7 vliegtuigen.

Ard Scholten (11) en Yindee van der Weide (12) plaatsen om en om een foto van een van de omgekomen bemanningsleden.
Volledig scherm
Ard Scholten (11) en Yindee van der Weide (12) plaatsen om en om een foto van een van de omgekomen bemanningsleden. © Robin Hilberink
  1. Ootmarsums kunstwerk als statement tegen gedwongen eenzaamheid ouderen tijdens corona
    PREMIUM

    Ootmarsums kunstwerk als statement tegen gedwongen eenzaam­heid ouderen tijdens corona

    OOTMARSUM - Hij kan het niet laten. De inmiddels 74-jarige Frans Houben uit Ootmarsum heeft langs de doorgaande Oldenzaalsestraat in zijn woonplaats een levensgroot kunstwerk gemaakt met daarop een statement tegen de eenzame opsluiting van senioren in verzorgings- en verpleeghuizen. „Zie het maar als een protest tegen de kilheid waarmee in Den Haag beslissingen over oudere mensen worden genomen.”

Oldenzaal e.o.