Tony Jochem, zoon van een Oldenzaalse dwangarbeider de Tweede Wereldoorlog, met het boek Dwangarbeider dat hij schreef aan de hand van het dagboek dat zijn vader bijhield en voor hem op tafel ligt.
Volledig scherm
PREMIUM
Tony Jochem, zoon van een Oldenzaalse dwangarbeider de Tweede Wereldoorlog, met het boek Dwangarbeider dat hij schreef aan de hand van het dagboek dat zijn vader bijhield en voor hem op tafel ligt. © Robin Hilberink

Eerbetoon aan vader, een Oldenzaalse dwangarbeider in WOII

WEERSELO/OLDENZAAL - De Oldenzaalse textielarbeider Tony Jochem werkte in de oorlogsjaren 1944-1945 als dwangarbeider voor de nazi’s in Duitsland. Zijn dagboekverhalen zijn door zijn zoon Tony junior uitgewerkt tot een boek. „Het heeft me jaren achtervolgd.”

In een hal van de woning van Tony Jochem in Weerselo staan een paar volle dozen met exemplaren van het boek Dwangarbeid. Klaar om naar de regionale boekhandels te worden gebracht. „Dit is een eerbetoon aan mijn vader en moeder”, zegt Jochem (80). Voor hem is het boek de afsluiting van een periode waarin hij de confrontatie met de oorlogservaringen van zijn vader emotioneel moeilijk aan kon. „Het heeft me jaren achtervolgd.” Enkele jaren geleden balanceerde hij door longkanker op het randje van de dood. En omdat de jaren gaan tellen, was het schrijven een kwestie van ‘nu of nooit’. „Het lucht op, nu kan me niets meer gebeuren.”

Oldenzaal e.o.