Volledig scherm
© Günther Niehaus

Eerste wolf in Twente, waargenomen rond Ootmarsum

OOTMARSUM - De wolf is terug in Nederland. Dat wil zeggen: of hij er op dit moment nog is, is de vraag, maar hij is er in elk geval geweest. In de eerste week van juni, in een natuurgebied in de omgeving van Ootmarsum. Het roofdier werd voor het laatst in Nederland waargenomen in 1897.

Begin deze maand heeft een wolf vrijwel zeker 30 tot 48 uur doorgebracht in Noordoost-Twente. Het beest is minimaal 12 kilometer het gebied in geweest. De wolf is afkomstig uit Duitsland en keerde na zijn omzwervingen grotendeels via dezelfde weg weer terug.

Drie waarnemingen

Wolfsexpert Roel Korbee, die gezien wordt als dé wolfexpert in Nederland (Staasbosbeheer), bevestigt dat het ‘zeer aannemelijk’ is dat de wolf in Noordoost- Twente is opgedoken. Hij baseert zich daarbij op drie onafhankelijke waarnemingen op drie verschillende plekken in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. Om het vervolgonderzoek naar deze wolf niet te verstoren, wil Korbee de exacte locaties van de waarnemingen nog niet kwijt.

De ontdekking van de wolf in Twente is een regelrechte sensatie. Het is de eerste wolf in Nederland sinds de laatste waarneming 117 jaar geleden in het Brabantse Heeze.

Wolf bij Nordhorn

In april dit jaar werd al een wolf waargenomen bij Nordhorn. Vorig jaar werd een dode wolf aangetroffen in Luttelgeest, maar die bleek vanuit Polen naar Nederland te zijn meegenomen.

De wolf is vanuit Duitsland aan een opmars bezig nadat het dier daar in 1999 weer voor het eerst werd waargenomen. De wolf is in alle Europese landen een beschermde diersoort. De Nederlandse jagersvereniging KNJV heeft onlangs haar leden langs de Duitse grens opgeroepen nadrukkelijk op de aanwezigheid van wolven te letten en de beschermde status te respecteren.

Oldenzaal e.o.