Volledig scherm
Het aangereden paard was op slag dood © News United/112 Oldenzaal

Eigenaar doodgereden paarden Weerselo: ‘Het ging vreselijk mis’

WEERSELO - De twee paarden die donderdagavond kwamen te overlijden bij een ongeval op de Lemselosestraat, zijn losgebroken tijdens het op stal zetten. De autobestuurder is er zonder letsel vanaf gekomen. “Hij heeft verschrikkelijk veel geluk gehad.”

Elke avond begeleidt Jan Maathuis zijn zes paarden van de wei naar de naastgelegen stal. Het is maar een kort stukje van enkele meters. Een routine-klusje: altijd lopen ze in één keer naar de stal. Tot gisteravond. “Zij moeten ergens van geschrokken zijn, want ik werd bijna omvergelopen”, zegt Maathuis. 

De stalmoeder (een 26-jarige Haflinger, waarvan 25 jaar in het bezit van Maathuis) en haar 13-jarige dochter braken los, liepen nog even over de parallelweg en staken toen opeens de N343 over. Meteen werden zij geschept door een voorbijrijdende Nissan. Maathuis: “Ik rende meteen naar de auto. Gelukkig was de bestuurder meteen aanspreekbaar en kon zelf uit de auto stappen. De passagierskant was total loss, een wonder dat er niemand gewond is geraakt.”

Groot leed

Na het ongeval heeft Maathuis de levenloze dieren van de weg gehaald en op het erf gelegd, vandaag worden zij afgevoerd. De andere paarden zijn duidelijk van slag. “Zij draven en hinniken. Je merkt dat ze op zoek zijn naar de stalmoeder en haar dochter.”

Ondanks het grote leed spreekt de paardeneigenaar toch van een ‘geluk bij een heel groot ongeluk’. “De gezondheid van de bestuurder is het belangrijkste, de rest is bijzaak. Ik had er niet aan moeten denken 's avonds naar bed te gaan terwijl de paarden nog leefden, maar de bestuurder was overleden.” 

Hoe het nu met de bestuurder gaat is bij Maathuis niet bekend. Hij heeft nog geen contactgegevens weten te bemachtigen.

Oldenzaal e.o.