Agelo - Wake van actiegroep Burning Souls bij afgebrande varkensstal.
editie alle Foto Carlo ter Ellen DTCT  CTE20170815
Volledig scherm
Agelo - Wake van actiegroep Burning Souls bij afgebrande varkensstal. editie alle Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20170815 © Carlo ter Ellen DTCT

Emotionele herdenking voor duizenden verbrande varkens in Agelo

VIDEOAGELO - Actiegroep Burning Souls en tientallen dierenliefhebbers stonden dinsdagmiddag stil bij de duizenden varkens die zijn omgekomen bij de stalbrand in Agelo.

"Er zijn wél slachtoffers gevallen bij de brand", Petra Spoor, initiatiefnemer van de wake, doelt op de duizenden varkens die zijn verbrand. "Ze zijn overleden en wat doe je dan? Dan eer je ze." Tientallen sympathisanten hebben zich verzameld naast de afgebrande stallen. Ze leggen bloemen neer, knuffelen elkaar en maken met spandoeken hun boodschap duidelijk: 'Stop stalbranden! Verplicht melders en sprinklers in elke stal'.

De emoties liepen hoog op tijdens de herdenking. Bekijk onderstaande video:

De politie is aanwezig om de wake af te stemmen met de wensen van de eigenaren van de varkensboerderij. "We hebben geen contact opgenomen met de eigenaren, die hebben genoeg aan hun hoofd", vertelt Spoor. "Ik denk dat ze blij moeten zijn met deze aandacht. De aandacht die wij vragen voor de varkens, is ook aandacht voor hun probleem. Namelijk dat de stallen niet brandveilig zijn."

'Eet minder vlees'

Initiatiefneemster Petra Spoor spreekt vervolgens de menigte toe: „In de eerste helft van dit jaar zijn er al meer stalbranden dan heel vorig jaar. Biggen onder bepaald gewicht worden niet eens meegeteld als dode. Een consument kan veel doen, door minder vlees te eten. Het beste is om veganist te worden. Meer aandacht nu van de media doet ons goed, maar het neemt de pijn niet weg. In Duitsland zijn brandmelders en sprinklers verplicht. Dat helpt, het geeft tijd om dieren te redden.”

Bluswater drie kilometer verderop

Spoor: „Zorg dat de varkens gewend raken naar buiten te gaan, zodat ze bij brand naar buiten durven. Dat hier bluswater 3 km verder was, is te gek voor woorden.” Er volgt een minuut stilte voor een onbekend aantal omgekomen dieren. Sommige deelnemers pinken hierbij een traantje weg. 

Voormalig varkensboer Tonnie: „Je kunt veranderen in het leven. Het leven is verandering. Er zijn geen schuldigen. Laten we goed voor elkaar zorgen, mens en dier.”

Deelnemers tonen foto's van de verbrande dieren.
Volledig scherm
Deelnemers tonen foto's van de verbrande dieren. © Martin Ruesink
Petra Spoor legt de achtergrond van de wake uit.
Volledig scherm
Petra Spoor legt de achtergrond van de wake uit. © Martin Ruesink

Oldenzaal e.o.