Volledig scherm
© Monique Schiphorst

Enschedeër moet 9 maanden de cel in na veroorzaken zwaar ongeval in Tilligte

ALMELO/TILLIGTE - De rechtbank Overijssel heeft een 38-jarige man uit Enschede veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor het veroorzaken van een ernstig ongeval in Tilligte. Een bejaarde vrouw uit het dorp raakte daarbij zwaargewond. De man had de avond ervoor en ‘s ochtends fors gedronken. 

De destijds alcoholverslaafde Martijn K. stapte op 20 mei 2018 in de auto, nadat hij ‘s ochtends zes bier had gehad en die dag ervoor zo’n 18 halve liters tot zich had genomen. Andere automobilisten zagen aan zijn rijgedrag al dat er iets niet goed was en waarschuwden de politie, maar voordat die kon ingrijpen was het kwaad al geschied. 

Op de N349 tussen Denekamp en Tilligte raakte K. van de weg en schepte hij een bejaarde fietsster uit Tilligte; die overleefde het wonderwel, maar niet zonder schade. Ze brak door het ongeluk meerdere ribben, haar jukbeen, oogkasholte, haar sleutelbeen en rechteronderbeen, liep hersenletsel op en lag tien dagen in coma. Dat ze het overleefde, was een wonder. Maar, zo liet ze op zitting bij monde van een van haar zoons weten, haar leven is verwoest. „Ik was een onafhankelijke en zelfstandige vrouw, nu ben ik aan huis gekluisterd.”

K. bekende schuld, toonde zich schuldbewust. Hij had nooit met zoveel alcohol in zijn lichaam - 6,5 keer de maximaal toegestane hoeveelheid - mogen gaan rijden. Hij haat zichzelf om die actie, om wat hij heeft aangericht en kondigde aan de straf te accepteren. Van de drank is hij inmiddels anderhalf jaar af. Dat hij spijt heeft en positieve stappen in zijn leven heeft gezet, is voor de rechtbank reden om hem niet voor twee jaar achter slot en grendel te zetten - wat conform het wetboek van strafrecht wel zou kunnen. 

De rechtbank ging met de straf grotendeels mee in de eis van het OM, dat negen maanden cel eiste. Ook kreeg de geboren Enschedeër vier jaar rijontzegging opgelegd en moet hij zich op vaste momenten melden bij reclassering en verslavingszorg.

Oldenzaal e.o.