Volledig scherm

Fetisj? Deze Tukker heeft 800 unieke voetbalshirts

DENEKAMP - Voetbalshirts, voor Jesse Rabbeljee (42) is het bijna een fetisj. De Denekamper heeft er ruim 800, ieder met een eigen verhaal. Sommige exemplaren wast hij nooit. "Ik weet hoe Michael Ballack ruikt."

Ode aan voetbaltenue
Vorige week is zijn passie vereeuwigd in een boek, gemaakt en uitgegeven door Engelsman Neal Heard. In A Lover's Guide - een ode aan voetbaltenue's - is bijna driekwart gevuld met foto's van zijn shirts.

Rabbeljee gaat inmiddels richting de 1000 voetbalshirts. Bijzonder: de helft van zijn collectie betreft wedstrijdgedragen shirts van grootheden als Guardiola, Zlatan, Tevez, Gasgoigne, Ballotelli & Andy Möller.

Wij gingen op bezoek in Denekamp, om de collectie te bewonderen.

Het zweet van Ballack
Vrijwel alle shirts die hij heeft draagt de Tukker ook in het dagelijks leven, het is voor hem een 'way of life'. Er is één uitzondering: de categorie shirts 'die nat uit de tas komen.'

Rabbeljee vertelt: "Ik kreeg ik een keer het shirt van Leverkusen-aanvoerder Michael Ballack. Dat dampte echt nog na. Zo’n shirt gaat echt niet in de was. Ik weet inderdaad nu hoe Ballack ruikt, maar dat weet ik van veel meer spelers, haha. Ik heb ook een shirt van Danny Welbeck, die meurt echt een uur in de wind. Niet normaal, maar toch was ik hem niet.”

Zijn verzameling is groots, indrukwekkend en zit vol bijzondere verhalen. En dus materiaal voor een boek. Neem alleen de gedragen wedstrijdshirts van Guardiola (FC Barcelona), Ibrahimovic (Zweden), Tevez (Boca Juniors), Gascoigne (jeugd Newcastle United), Andy Möller (Duitsland), Cañizares (Real Madrid) en Seedorf (AC Milan én Botafogo).

Over die laatste vangst. "Ik heb veel Adidas-spullen en een kennis wou die lenen voor een film in Brazilië. Of ik er wat voor terug wilde, vroeg ze. Ik zei: een gesigneerd shirt van Seedorf bij Botafogo zou wel mooi zijn. Die heb ik gekregen."

Vrienden in voetballerij
Hoe hij aan de rest komt? PSV-doelman Remko Pasveer en wedstrijdmakelaar Jeroen Wotte zijn goede vrienden van hem en met Sander Boschker, Wout Brama en Paul Bosvelt heeft Rabbeljee veelvuldig contact. Ze hebben in de loop der jaren bijgedragen aan z'n uitdijende collectie voetbalshirts. Via keeperstrainer Frans Hoek kwamen ook een aantal bijzondere shirts binnen. Andere teneus kocht hij in de winkel of via verzamelaars.

“Ik heb niet de grootste verzameling van de wereld, maar wel een heel complete”, vertelt hij. “Veel liefhebbers van voetbalshirts verzamelen vooral één club of land, ik kijk meer naar de historie en het design van de shirts. En cultclubs, daar hou ik ook van.”

Verboden shirt
Zijn eigen cultclub is Go Ahead Eagles uit Deventer, de stad waar hij opgroeide. Hij heeft thuis een paars Eagles-shirt uit de jaren zeventig, met rugnummer 11. Inderdaad: het shirt van Bert van Marwijk. Een bijzonder exemplaar. “Tegenwoordig wisselen spelers in de rust van shirtje, Van Marwijk speelde een seizoen lang in dit tenue. Dat geeft iets extra’s.”

Nog zo’n verhaal: het tricot waar laagvlieger Stockport County beginjaren tachtig korte tijd in speelde. Een schitterend, klassiek shirt, waarvoor de club het ontwerp gebruikte van het Argentinië uit 1978. Na het uitbreken van de Falkandoorlog werd het shirt in Engeland verboden. Rabbeljee heeft een wedstrijdgedragen editie thuis, een collecters-item.

Voetbalfetisj
Urenlang kan hij vertellen over zijn passie. Hij biecht op: “Ik kan soms wel twee uur voor de spiegel staan, alleen maar naar die shirtjes kijken. Noem het een fetisj, ik kan daar gewoon van genieten. Mode heeft altijd mijn interesse gehad en helemaal in combinatie met sport. Daarbij: voetbalshirtjes mogen weer. Ik werk zelf op een middelbare school, je ziet steeds meer kinderen in voetbalshirt naar school komen. In Engeland hebben ze zelfs Football Shirt Friday, het Algemeen Dagblad heeft dat laatst ook ondersteund.”

Geld verdienen aan zijn collectie doet hij niet, geld kost het wel. Maar echte gekke bedragen betaalt de Tukker nooit. "Wat ik nog heel graag zou willen? De heilige graal voor mij is een shirt van Cruyff, Pelé of George Best, wedstrijdgedragen uiteraard. En dan het liefst uit de periode dat ze in Amerika speelden. Maar die zijn niet te betalen, of je moet geluk hebben."

Zie ook: de persoonlijke top 5 uit Rabbeljee's collectie, inclusief het verhaal erachter

Volledig scherm
Jesse Rabbeljee met zijn collectie shirts © Lars Smook

Oldenzaal e.o.