Volledig scherm

Film over misbruik Ootmarsumse kunstenaar Houben winnaar festival

OOTMARSUM - De documentaire over het leven van de Ootmarsumse glaskunstenaar Frans Houben heeft de zesde editie van het CampusDoc FilmFestival in Utrecht gewonnen. In ‘Breekbaar als glas’ vertelt de 70-jarige Houben vooral over zijn traumatische jeugd waarin hij jarenlang stelselmatig seksueel werd misbruikt door de paters in een jeugdinternaat in Limburg.

De documentaire is gemaakt door Anne van Riel en Jessica Buijs. De twee maken hiermee hun debuut als filmmakers en hebben met de documentaire ook bijna hun studie journalistiek afgerond.

"Indrukwekkend en verdrietig"
Juryvoorzitter Jan van Galen was zeer lovend over ‘Breekbaar als glas’. „Dit verhaal heeft alles in zich. Het is indrukwekkend en verdrietig, maar het is toch goed om te zien hoe de hoofdpersoon zich in zijn latere leven heeft ontwikkeld.” Volgens Van Galen was het niveau van de ingestuurde films ‘hoger dan ooit tevoren’.

Frans Houben is erg blij voor de makers dat hun documentaire is bekroond. „Ere wie ere toekomt”, aldus Houben die de film ‘erg goed en indringend’ noemt.

Filmfestival van Terschelling
Anne van Riel en Jessica Buijs gaan nu met hun documentaire naar het Filmfestival van Terschelling. Uiteindelijk hopen ze dat de film ook binnenkort op televisie wordt uitgezonden.

Oldenzaal e.o.